Nova izložba u Galeriji Saatchi i prije otvorenja kontroverzna

IZLOŽBA na kojoj će se izložiti i slika umjetnice koja je napravila više od 30 slika pokojne princeze Diane, a otvara se u ožujku u Galeriji Saatchi, i prije samog otvorenja izaziva kontroverze, javlja BBC ovih dana.

Izložbom "New Blood", galerija suvremene umjetnosti Saatchi, smještena u londonskoj Gradskoj vijećnici, obilježava prvu godišnjicu osnutka.

Među izlošcima je i slika Diane, princeze od Walesa, kojoj curi krv iz usta. Riječ je o jednoj od najnovijih umjetnina koje je nabavio ugledni britanski kolekcionar Charles Saatchi.

Nazvana "Hi Paul, Can You Come Over" (Bok Paul, možeš li doći) slika predstavlja paranoju pokojne princeze posljednjih mjeseci njezina života, onako kako je to vidjela umjetnica Stella Vine.

Ta 35-godišnja samohrana majka nikada u životu nije prodala nijednu sliku sve dok joj prije dva tjedna Saatchi nije kupio to djelo za 600 britanskih funti. Donedavno za život je zarađivala kao striptizeta u nekom klubu u londonskom Sohou.

"Stvarno sam voljela Dianu, sa svim njezinim manama i nedostacima. Plakala sam cijeli dan kad je pokopana", rekla je Vine. Za svoje sliku Diane Vine kaže da je "mračna i da se u njoj može pronaći i malo nasilja što oslikava njezine osjećaje dok je bila sama u Palači Kensington, vjerujući da joj prisluškuju telefon i da joj je Paul Burrell jedini prijatelj."

Na izložbi će se predstaviti i djela drugih mladih umjetnika iz Britanije i inozemstva.

Glasnogovornik Galerije rekao je da je u proteklih 18 mjeseci Galerija Saatchi pribavila umjetnička djela mnogih novih talenata iz Britanije i s međunarodne scene.

"Izložba New Blood jasno pokazuje kako se Galerija stalno razvija pa ne možemo zamisliti bolji način da proslavimo svoju prvu obljetnicu", dodao je on.

Izlaže i Liz Neal, koja je od oslikanog platna napravila haljinu za kraljicu Elizabetu I. Još jedan britanski umjetnik Conrad Shawcross izradio je divovski tkalački stan, a Dan Brady neboder od papira visok oko tri metra.

Izložena su i djela Damiena Hirsta, Saatchijeva otkrića - mumija koja leži na podu, zgnječene cigarete i preparirani konji na stolovima.

Saatchijevu galeriju prošle je godine posjetilo više od 500 tisuća osoba. Proslavila se jer prednost daje kontroverznim britanskim umjetnicima - braći Chapman, Tracey Emin, Damienu Hirstu i Sarah Lucas.

Izložba se otvara 24. ožujka.

(Hina) xag ybnš

Pročitajte više