Nova moćna ruska korveta je uništena. Ovo bi trebalo jako zabrinuti Ruse

Screenshot: X

Ukrajinci su u nedjelju raketama ATACMS napali Sevastopolj i navodno pogodili dva ruska broda. Korveta Ciklon ruske mornarice u službu je ušla u srpnju 2023. godine u sklopu crnomorske flote, tri godine nakon što je porinuta u brodogradilištu Zaliv na okupiranom Krimu, piše Forbes.

Deset mjeseci kasnije, točnije ove nedjelje, Ukrajinci su ju potopili u napadu na krimsku luku Sevastopolj, 240 kilometara od linije fronta. Satelitske snimke u ponedjeljak su potvrdile da je Tsiklon završio na morskom dnu.

Ruski časnici morali bi biti jako zabrinuti

Časnici ruske mornarice trebali bi biti poprilično zabrinuti zbog budućnosti crnomorske flote. Ukrajina uništava ratne brodove brže nego što ih Rusija može izgraditi ili zaštititi brodovima iz drugih regionalnih flota.

Crnomorska flota dobit će sedam ovakvih korveta. Ciklon je bila prva poslana u službu na frontu. Još jedna, imena Askold, oštećena je u studenom u ukrajinskom napadu na brodogradilište u Kerču na Krimu.

Dosad su Ukrajinci potopili 15-ak plovila

Od početka pune ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine, ukrajinske snage sustavno uništavaju crnomorsku flotu: dosad su potopili oko 15 plovila, dok je prije početka rata flota brojala oko trideset velikih ratnih brodova, a oštetili su ih još nekoliko.

Dokle god Turska nastavlja blokirati prolaz ratnih brodova kroz Bospor, jedini način da Rusi ojačaju sve manju crnomorsku flotu je prebacivanje manjih plovila do Crnog mora riječnim putevima ili gradnja na brodogradilišta na samom moru.

Nisu bez razloga u travnju ukrajinski komandosi sabotirali rusku korvetu Serpuhov u Kalinjingradu na Baltiku. Ta korveta bila je jedan od rijetkih ruskih ratnih brodova dovoljno malenih da do Crnog mora dođu kanalima, Volgom, Donom i naposljetku Azovskim morem.

Uz oštećeni Asgold i uništeni Ciklon, još pet korveta se gradi na brodogradilištima na Krimu ili na rijeci Volgi koja se s Crnim morem spaja rijekom Don. Apsolutno treba očekivati da će i te korvete biti napadnute čim se uskoro pridruže floti.

Ukrajinci sami rade moćne krstareće rakete Neptun

Ukrajinci razvijaju – ili dobivaju od svojih saveznika – čitav niz artiljerije dugog dometa kojom mogu napadati brodove.

Imaju zračne dronove i autonomna plovila lokalne izrade, a uz to i krstareće rakete Neptun, dometa najmanje 200 kilometara, kao i Neptune duljeg dometa od preko 360 kilometara. One su također lokalne izrade.

Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska Ukrajini su dali i krstareće rakete Storm Shadow i SCALP-EG, dometa nekih 250 kilometara. SAD im je donirao nekoliko modela raketa ATACMS, dovoljno preciznih da udare u brodove u luci.

Nedjeljni napad u kojemu je potopljen Ciklon i navodno također raznesen minolovac ruske cronomorske flote navodno je izveden upravo tim američkim raketama, M48 ili M57. Ukrajinci su u dvije isporuke dobili preko 120 raketa, a njima napadaju ruske zračne baze, položaje za protuzračnu obranu, centre za obuku, a sada i pomorske baze.

Od crnomorske flote nije ostalo puno

Ruska protuzračna obrana ne može zaustaviti ATACMS-e. To je loš znak za časnike ruske mornarice koji se muče očuvati ono što je preostalo od crnomorske flote.

"AKO ATACMS-i uništavaju ruske ratne brodove u Sevastopolju, teško je zamisliti da će ta baza imati ikakve koristi za Ruse", naglašava Phillips O’Brien, profesor strateških studija na sveučilištu St. Andrews u Škotskoj. Ruski zapovjednici možda neće imati drugog izbora nego sve preživjele brodove povući u luke na jugu Rusije koje su izvan dometa ukrajinskih raketa.

Ipak, te luke još uvijek su u dometu ukrajinskih zračnih dronova, što znači da su sve samo ne sigurne. Ipak, u usporedbi s raketama ATACMS, dronovi su laka meta za rusku protuzračnu obranu. Ono što je preostalo od crnomorske flote možda će nešto duže preživjeti u borbi protiv dronova nego protiv raketa ATACMS.

Pročitajte više