Nova njemačka vlada najavljuje razne promjene. Hrvatska bi mogla biti na meti

Foto: EPA

SLUŽBENO je: Angela Merkel više nije kancelarka Njemačke, a tu je poziciju skoro tri mjeseca nakon pobjede na izborima za Bundestag preuzeo socijaldemokrat Olaf Scholz. On vodi trostranačku koaliciju sastavljenu od SPD-a, Zelenih i liberalnog FDP-a, koja je obećala voditi progresivnu politiku.

 

>> Tko je novi njemački kancelar?

To bi trebao garantirati i 177 stranica dug koalicijski ugovor pod sloganom "Usudi se više napredovati", koji su neki dan sve tri stranke potpisale. 

"Ovo treba biti jutro za novi početak", rekao je prilikom potpisivanja Scholz.

Čelnik liberala (FDP) Christian Lindner kazao je da je prošlih nekoliko tjedana bilo namijenjeno dogovorima, a sada je vrijeme za akciju.

Ambiciozni planovi nove vladajuće koalicije

"Od ovog tjedna želimo raditi na postizanju napretka. Nemamo nikakvih iluzija, suočeni smo s velikim izazovima", istaknuo je Lindner, novi njemački ministar financija.

>> U Njemačkoj potpisan koalicijski ugovor prije primopredaje vlasti

Podršku za ovu koaliciju imaju i Zeleni. Za ulazak u koaliciju je glasalo 86 posto članova stranke.

"Ovaj rezultat je vjetar u leđa za početak Semafor koalicije. Sada se treba prihvatiti posla kako bismo ostvarili ciljeve koje smo si zacrtali", rekla je neki dan dopredsjednica stranke i buduća ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock prilikom objavljivanja rezultata glasanja stranačke baze u Berlinu.

U svakom slučaju, zasad sve upućuje na to da Scholzova crveno-zeleno-žuta vlada, koja stoga i nosi nadimak Semafor, planira u nekim aspektima voditi drugačiju politiku od Angele Merkel te da je spremna na provođenje promjena u Njemačkoj, ali i u njemačkoj politici prema ostatku svijeta.

U ovom članku ćemo se pozabaviti time kako bi neke od najavljenih politika nove njemačke vlade mogle utjecati na građane RH i Hrvatsku.

Migranti na vanjskim granicama Europske unije

Nova njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock najavila je da će voditi novu vanjsku politiku, "koja će se temeljiti na vrijednostima". Već je najavljen drugačiji, oštriji odnos prema Rusiji i Kini zbog kršenja ljudskih prava.

>> Njemačka ima novu ministricu vanjskih poslova, prva je žena na toj funkciji

No to nije sve. Ljudska prava migranata i izbjeglica jedna su od glavnih političkih tema Zelenih, koji su podržavali izbjegličku politiku Angele Merkel 2015. godine mnogo više nego dobar dio stranke tadašnje njemačke kancelarke.

Zbog nehumanog odnosa prema migrantima na granici prema BiH političari njemačkih Zelenih su često javno prozivali Hrvatsku, a u tome su bili najglasniji njihovi eurozastupnici. Plenkovićevu je vladu za vrijeme Merkel službeni Berlin hvalio kada je riječ, kako se to govorilo, o zaštiti vanjske granice EU, a nije bilo ni glasnih osuda iz Europske komisije iako je u međuvremenu svima postalo jasno, zahvaljujući radu novinara, da Hrvatska provodi ilegalni pushback. 

Položaju Hrvatske ne pomažu ni nedavne izjave predsjednika RH Zorana Milanovića, koji je optužio Vijeće Europe da gura nos gdje mu nije mjesto, što su onda prenijeli i brojni njemački mediji.

Ulazak Hrvatske u šengenski prostor

Teško je povjerovati da će trenutni odnos prema migrantima preživjeti sada kada njemačko Ministarstvo vanjskih poslova vodi Baerbock. Hrvatska može očekivati packe iz Berlina, koje bi poprilično mogle zakomplicirati planove Andreja Plenkovića.

Naime, Plenkoviću je deklarirani cilj Hrvatsku uvesti u šengensko područje slobodnog kretanja unutar EU, u kojem se nalaze 22 članice EU. Zasad nema najava da bi se tome netko protivio, ali to se može brzo promijeniti s dolaskom nove njemačke ministrice vanjskih poslova.

>> Kako bi nova njemačka vlada mogla zakomplicirati život Plenkoviću

Naime, u koalicijskom je ugovoru na 137. stranici znakovita rečenica: "U budućim proširenjima šengenskog prostora želimo uz postojeće sigurnosne kriterije dodatno posvetiti posebnu pozornost usklađenosti s vladavinom prava i postaviti humanitarne standarde."

Ta rečenica je ušla u program nove njemačke vlade na inzistiranje Zelenih te predstavlja njihov jasan vanjskopolitički stav, koji je sada supotpisao i ostatak vladajuće koalicije.

Za Plenkovića su to loše vijesti jer se Hrvatska nije pokazala ni kao pravna država ni kao država koja drži do međunarodnih humanitarnih standarda kada je riječ o ljudskim pravima migranata. Nije isključeno da njegova višegodišnja ofenziva uvođenja Hrvatske u šengenski prostor tako na samom kraju naiđe na goleme prepreke utjelovljene u Annaleni Baerbock.

O gospodarskom uspjehu Njemačke ovisi i Hrvatska

Zaokret se ne očekuje samo u vanjskoj nego i u gospodarskoj politici Njemačke. Osnovano je novo veliko ministarstvo za gospodarstvo i klimu, koje vodi čelnik Zelenih Robert Habeck, a koalicijski ugovor predviđa brojne državne investicije, za što bi sredstva trebao namaknuti ministar financija Lindner.

Tek treba vidjeti kako će Scholzova vlada u praksi provoditi svoju ekonomsku politiku, no o tome kako ekonomski stoji Njemačka ovise i mnoge stvari u Hrvatskoj.

U Njemačkoj već žive stotine tisuća Hrvata, koji svake godine šalju ozbiljan novac nazad u domovinu. Ako njemačka ekonomija bude nastavila rasti, može se očekivati nastavak tog trenda. Ako pak u Njemačkoj dođe do ekonomskih problema, oni se vrlo brzo na razne načine prelijevaju i na Hrvatsku.

Pitanje useljavanja u Njemačku i državne stanogradnje

Tu je i pitanje migracije. Nova vlast želi useljavanje u Njemačku učiniti lakšim, kao i dobivanje njemačkog državljanstva, što bi mogli iskoristiti i mnogi Hrvati. To znači da bi Hrvatska izgubila još stanovništva u pravcu Njemačke, što bi u konačnici moglo dovesti do velikih problema kod nas.

Još ako se realizira program državne stanogradnje, što je jedan od omiljenih projekata socijaldemokrata, moguće je da će Njemačka za Hrvate postati još privlačnija. Jer zašto bi netko u Hrvatskoj plaćao trideset godina kredit za stan kada će u Njemačkoj moći po povoljnim uvjetima živjeti u državnom stanu koji iznajmljuje?

U svakom slučaju, nakon 16 godina vlasti Angele Merkel i demokršćana Njemačka je na čelu dobila novu političku konstelaciju, koja želi dokazati smisao svojeg postizbornog saveza. To ujedno znači da nas iz Berlina očekuju razne novosti, koje možda vlasti u Zagrebu neće uvijek biti sretne čuti. Plenkoviću od pomoći neće biti ni njegove dobre veze u Europskoj pučkoj stranci jer sada u Berlinu vladaju socijaldemokrati, zeleni i liberali, dok su demokršćani odnosno pučani u opoziciji.

Pročitajte više

 

Pročitajte više