Nova optužnica protiv Karadžića sužena za 14 općina BiH, ali pojačana za genocid

HAŠKO tužiteljstvo novom optužnicom i dalje tereti Radovana Karadžića, bivšeg vođu bosanskih Srba za genocid, progon civila, ubijanje, povrede i druge zločine protiv čovječnost počinjene tijekom rata u Bosni i Hercegovini, ali na manjem području susjedne države. Iz optužnice su isključena zbivanja u 14 bosanskohercegovačkih općina, koje su bile obuhvaćene ranijom optužnicom.

Počinjena djela Haški tribunal stavlja u okvir "udruženog zločinačkog pothvata u kojem su, radi uklanjanja Bošnjaka i Hrvata s područja BiH pod kontrolom Srba, sudjelovali i drugi najviši dužnosnici Srbije i Republike srpske, uključujući: Slobodana Miloševića, Ratka Mladića, Vojislava Šešelja, Momčila Krajišnika, Biljanu Plavšić, Nikolu Koljevića, Miću Stanišića, Momčila Mandića, Jovicu Stanišića, Franka Simatovića i Željka Ražnjatovića Arkana".

Novi optužni prijedlog ne obuhvaća 41 općinu nego njih 27

Novi optužni prijedlog protiv Karadžića, kojeg je jučer podnio glavni haški tužitelj Serge Brammertz, osigurat će "efikasniju i ekspeditivniju prezentaciju tužiteljskog predmeta", navedeno je u obrazloženju izmjena.  Izmijenjena optužnica, koja više ne obuhvaća 41 općinu nego njih 27, sadržava i dalje 11 točaka koje su dopunjene novim činjenicama. Restrukturirana optužnica bolje je usklađena s važećom pravnom praksom Haškog suda, a i bolje su prikazane pojedinačne optužbe.

Proširene optužbe za genocid na dvije točke

Prijašnja optužnica sadržavala je samo jednu točku za genocid, dok je novom navedeno zlodjelo prošireno i na drugu. Prva se odnosi na etničko čišćenje počinjeno nad Bošnjacima i Hrvatima na području deset općine - Višegradu, Prijedoru, Bratuncu, Foči, Brčkom, Ključu, Kotor Varošu, Sankom Mostu, Vlasenici i Zvorniku tijekom 1992., a druga pokriva Srebrenicu i to za genocid počinjen u srpnju 1995. godine.

Karadžić je optužen i za višegodišnji teror nad građanima Sarajeva, kao i za korištenje pripadnika mirovnih snaga kao talaca. Iz optužnice je odbačena točka koja se ticala povrede Ženevskih konvencija, čime se izbjegla zahtjevan obveza dokazivanja međunarodnog oružanog sukoba.

Ig.M.
Foto: AFP

Pročitajte više