Nova otkrića u špilji Uviraljci

NAJNOVIJIM istraživanjima špilje Uviraljke u Parku prirode "Papuk" prošli je vikend otkriven do sada nepoznat labirint kanala i dvije vrste mekušaca koje u njima žive, izvijestili su danas iz Parka prirode.

Istraživanje je prošli vikend provela ekipa Hrvatskoga biospelološkog društva iz Zagreba pod vodstvom Jane Bedek. Kako su labirinti vrlo komplicirani i njihovo istraživanje nije bezopasno, osim njih i djelatnika Parka prirode u istraživanju su sudjelovali i pripadnici Gorske službe spašavanja, kazao je za Hinu ravnatelj Javne ustanove Parka prirode "Papuk" Ivica Samardžić.

Sada je prvi put izrađena topografska obradba te špilje i računalna animacija.

"U ovome dijelu Europe špilja Uviraljka je najzanimljivija ne samo kao zimovalište 11 rijetkih vrsta šišmiša nego i po podzemnom sustavu, gdje je primjerice otkriven tzv. dimnjak, mali otvor kroz koji ulaze i izlaze šišmiši. To pokazuje da glavni nije i jedini ulaz za šišmiše", rekla je Bedek.

Posebno važnim ocijenila je otkriće špiljskog rakušca i špiljske babure (vrsta raka).

"Još valja znanstveno obraditi sve otkrivene pojedinosti u špilji. Ono što je do sada otkriveno prava je novost i u Hrvatskoj, ali i Europi", istaknula je.

Pročitajte više