Nova poruka Bin Ladena: Obama je oslabljen čovjek

SAMO nekoliko dana nakon osme godišnjice napada na Svjetski trgovački centar (WTC), Osama Bin Laden navodno se opet javio audio snimkom, u kojoj je upozorio američki narod oko veza američke s izraelskom vladom. Snimka je objavljena na džihadističkoj web stranici, zove se "Poruka američkom narodu", a duga je oko 11 minuta.

Strane novinske agencije još uvijek nisu uspjele potvrditi autentičnost snimke.

"Došlo je vrijeme da se oslobodite straha i ideološkog terorizma neokonzervativaca i izraelskog lobija. Razlog za naše nesporazume s vama je vaša potpora Izraelu, koji okupira našu zemlju u Palestini", govori Bin Laden na snimci.

Nema promjene

Američka politika s dolaskom Baracka Obame nije napravila nikakvu promjenu u odnosu na administraciju Georgea Busha, a zadržala je i stare Busheve suradnike, kao što je ministar obrane Robert Gates, govori vođa Al Qaide.

"Ako mislite da je situacija dobra, znajte da je Bijela kuća okupirana od strane interesnih grupa. Umjesto da se borite za oslobođenje Iraka, kao što je Bush tvrdio, trebali biste se boriti za oslobođenje Bijele kuće", nastavlja najtraženiji terorist na svijetu.

Na snimci se Osama podsjeća na nedavni Obamin govor u Kairu, u kojemu je američki predsjednik pružio ruku muslimanima diljem svijeta, pa je za pretpostaviti da je snimljena nedavno. Zadnja poruka u kojoj se navodno javio Bin Laden poslana je nedugo prije tog govora.

Obama je oslabljen čovjek

U novoj poruci, Bin Laden priča i o američkom angažmanu u Afganistanu, u kojemu je SAD koncentrirao svoje napore na Bliskom istoku.

"Ukoliko zaustavite rat, to je dobro. U suprotnom nećemo imati drugog izbora nego nastaviti ratovati protiv vas na svakom frontu. Ukoliko odaberete sigurnost i prekid ratova, kao što istraživanja javnog mišljenja predlažu, bit ćemo spremni odgovoriti na to", navodi se.

"U Bijeloj kući ste promijenili samo lica. Obama je oslabljen čovjek koji neće zaustaviti rat", završava snimka.

Brojni ljudi smatraju kako je Bin Laden mrtav već godinama, budući da zadnja sto posto autentična snimka s njim datira još iz 2001. godine, nedugo nakon napada na WTC. Ni Al Qaida ni američka vlada nisu potvrdili takve spekulacije.

Pročitajte više