NOVA PRAVILA Za svaki posjet liječniku morat ćete platiti participaciju, ako nemate dopunsko

Foto: Žarko Bašić, Davor Puklavec/Pixsell

UPRAVNO vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje na sjednici održanoj 25. siječnja 2018. godine donijelo je odluku o utvrđivanju terapijskih i dijagnostičkih postupaka za koje je propisana obveza sudjelovanja za zdravstvenu zaštitu kod izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite. Drugim riječima, proširili su popis usluga koje građani moraju platiti, a na popisu se nalaze i postupci koji su dosad bili besplatni. Odluka stupa na snagu 7. veljače, osam dana nakon što je objavljena u Narodnim novinama.

Moguće je da u istom danu dvaput platite participaciju

U odluci stoji kako se njome utvrđuju terapijski i dijagnostički postupci za koje postoji obveza sudjelovanja osigurane osobe u visini od 0,30 % proračunske osnovice za zdravstvenu zaštitu pruženu kod izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite: obiteljske (opće) medicine, ginekologije i dentalne medicine.

Dalje piše kako osigurana osoba plaća za zdravstvenu zaštitu pruženu u ordinaciji izabranog doktora neovisno je li joj potonja pružena primjenom jednog ili više postupaka utvrđenih popisom terapijskih i dijagnostičkih postupaka. To znači da, ako će građaninu liječnik raditi više postupaka u jednom dolasku, platit će se jedna participacija u iznosu od 10 kuna. Ako se osoba drugi put u istom danu vrati kod liječnika, ukoliko se radi o istoj bolesti - neće platiti ništa, no ukoliko se radi o drugoj bolesti, opet će platiti 10 kuna.


"Doktor će pacijentu prilikom pregleda, primjerice, uzeti uzorak krvi za laboratorij i isprati zvukovod, a iako za svaku od ovih usluga participacija iznosi po 10 kuna, pacijent će za sve navedene postupke platiti ukupno 10 kuna. Ako prilikom drugog posjeta doktor pacijentu bez dopunskog skine šavove, naplatit će to 10 kuna.

Ako se pacijent u tijeku dana vrati jer je zaostao konac ili rana s koje su skidani šavovi krvari, više neće plaćati nikakvo sudjelovanje bez obzira na to što će mu doktor raditi. Ako se isti pacijent, međutim, tijekom dana vrati u ordinaciju jer ga zaboli grlo, platit će participaciju od 10 kuna", prenosi Novi list objašnjenje HZZO-a.

10 kuna za preglede koji se dosad nisu plaćali

Dodaju i kako se participacija za vađenje krvi nije posebno naplaćivala, nije se naplaćivalo niti preuzimanje uzorka urina ili stolice u ambulanti, kao ni ispiranje ušiju, konzultacije, savjetovanje s liječnikom, za vađenje šavova, ultrazvuk... Dosad su se naplaćivali samo prvi i kontrolni pregled, a sada će se naplaćivati svaki ulazak u ambulantu. Od 7. veljače sve će se to naplaćivati od građana koji nemaju zdravstveno osiguranje.

Novi list piše kako je razlog za uvođenje naplate participacije financijske prirode.

Pročitajte više