Nova procjena američkog instituta: Hrvatska će do 1. srpnja imati 8000 mrtvih

Foto: IHME

NEOVISNI zdravstveni istraživački centar na Sveučilištu Washington, Institut za zdravstvenu metriku i evaluaciju (IHME), objavio je na svojoj mrežnoj stranici nove procjene o broju umrlih od koronavirusa u Hrvatskoj, prema kojima bi do srpnja u Hrvatskoj od korone moglo umrijeti više od 8 tisuća ljudi.

IHME predstavlja interaktivne grafikone koji prikazuju trenutnu situaciju s brojem mrtvih od koronavirusa i, što je još značajnije, procjene kako bi se stopa smrtnosti mogla kretati u budućnosti, odnosno tijekom sljedećih nekoliko mjeseci.

IMHE, inače, svoje projekcije bazira na dostupnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, a predviđa da će u Hrvatskoj trenutna brojka od 5872 preminule osobe s koronavirusom do 1. srpnja narasti do 8044. Prije dva tjedna procjena broja umrlih za taj datum bila je 7126, a prije toga 6541.

Prema navedenim podacima, najgora situacija bit će krajem travnja i u prvom dijelu svibnja, kad će dnevna brojka preminulih u Hrvatskoj biti preko četrdeset, dok bi u funkciji mogli biti i do tri stotine respiratora. Za sredinu travnja predviđaju nam i oko tri tisuće novih slučajeva zaraze dnevno, a značajniji pad se očekuje tek u lipnju.

Broj novih zaraza, jasno, ovisi o korištenju maski. Model tako predviđa i situaciju u kojoj bi se svi pridržavali mjere nošenja maski, a u toj situaciji bi značajan pad broja novih zaraza počeo već sredinom travnja. 

Ipak, projekcija je takva da broj slučajeva značajno pada tek u lipnju. 

Važno je istaknuti kako je IHME već jednom ispravljao svoje projekcije za Hrvatsku.

>> Amerikanci objavili nove procjene o broju umrlih za Hrvatsku. Jednom su pogriješili

Krajem lipnja su objavili procjenu prema kojoj bi do listopada u Hrvatskoj od korone moglo umrijeti 1500 ljudi. Ubrzo nakon toga ispravili su projekcije te su predviđali da bi do početka listopada moglo biti 122 mrtvih od korone.

Pročitajte više