Nova slovenska nota o ekološko-ribolovnom pojasu u Jadranu

SLOVENSKO ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je u novoj noti Hrvatskoj ponovilo poznata stajališta Ljubljane u vezi s proglašenjem ekološkoribolovnog pojasa u Jadranskom moru i spora oko granice na moru.

"Odbijamo navode da Slovenija otklanja bilateralni dijalog na visokoj političkoj razini jer smo već u noti 7. studenoga ove godine naglasili da se s obzirom na kompleksnost problematike zauzimamo za multilateralne pregovore svih zainteresiranih država s obalama u Jadranskom moru", navodi u priopćenju slovensko ministarstvo vanjskih poslova u vezi s notom-odgovorom koju je Ljubljana u ponedjeljak predala kao odgovor na hrvatsku notu od 18. studenoga.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova također u noti ponavlja i ranije izrečena stajališta da je hrvatski potez proglašenja ekološko-ribolovnog pojasa bio "jednostrani akt" koji znači "kršenje međunarodnopravnih obveza Hrvatske" i "prejudicira granicu na moru", te "zadire na područje u kojem suverenost odnosno suverena prava" ima Slovenija. U izjavi se također navodi da se u noti ponavlja upozorenje Hrvatskoj da Slovenija "ima teritorijalni izlaz na otvoreno more i pravo na proglašenje vlastite ekonomske ili zaštitne ekološko-ribolovne zone" jer je Slovenija "kao jedna od "primorskih republika to prava imala u nekadašnjoj Jugoslaviji, cijelo vrijeme nakon njena raspada i danas".

U noti se također navodi da je Slovenija nakon osamostaljenja "kao nezavisna država preuzela i prava i obveze u pogledu teritorijalnog mora koja je do tada ostvarivala zajedno s ostalim federalnim jedinicama nekadašnje zajedničke države".

Tako je Slovenija, navodi se u priopćenju, "sačuvala i već postojeću jurisdikciju nad Piranskim zaljevom i neposredni teritorijalni izlaz na otvoreno more".

Takve pozicije u noti se podupiru i dosadašnjim stajalištima slovenskih državnih organa, posebno stajalištima parlamenta, odnosno njegova odbora za vanjsku politiku od 26. svibnja 1993. godine, te navodi da se Slovenija na "spomenute činjenice i svoja prava" pozivala i u "višegodišnjim pregovorima o granici" koji su - kako se navodi "završeni 2001. godine parafiranjem ugovora o zajedničkoj državnoj granici".

U tom su sporazumu (riječ je o nacrtu sporazuma Drnovšek - Račan) "u određivanju granice na moru uvažene i ponovo potvrđene sve spomenute činjenice i temeljne pretpostavke", navodi se u priopćenju iz Ljubljane.

"U izjavi slovenskog MVP-a navodi se da je Slovenija kao slijednica nekadašnje SFRJ naslijedila i ugovor između SFRJ i Italije o razgraničenju epikontinentalnog pojasa među državama".

Na taj je način spomenutim sporazumom "morska granica određena na osnovi 15. članka konvencije UN-a o pomorskom međunarodnom pravu u skladu s uvažavanjem historijskog naslova i drugih posebnih okolnosti, te načela pravičnosti", navodi su u izjavi i dodaje kako Slovenija zbog toga "odlučno odbija hrvatske navode da Slovenija ni po kojoj interpretaciji te konvencije ne može sjeći teritorijalno more Hrvatske i time dobiti teritorijalni izlaz na otvoreno more".

Uz to, u priopćenju slovenskog ministarstva vanjskih poslova ponovno se naglašava da je "očuvanje neposrednog teritorijalnog izlaza na otvoreno more vitalni interes Slovenije" zbog čega ona "ne može prihvatiti nikakve jednostrane mjere susjedne države koje bi prejudicirale konačnu primjenu granice s Hrvatskom".

Slovenija, navodi se u zaključku priopćenja, "načelno ne odbija nijedan od mogućih načina mirnog rješavanja otvorenih pitanja između dviju država, ali osnovano očekuje da će takav sporazum uzeti u obzir postignutu razinu dosadašnjih dogovora".

(Hina) fl sv

Pročitajte više