Nova snimka Saddama Husseina na ulicama Bagdada

ARAPSKA televizijska postaja Abu Dhabi TV objavila je u petak snimku Saddama Husseina kako na ulici Bagdada pozdravlja oduševljenu gomilu ljudi, tvrdeći da je to snimka od 9. travnja, dana kada su glavni irački grad zauzele američke snage.

Televizija je objavila da je snimka nastala u sjevernoj četvrti Aadhamiya te da ju je u petak od neimenovanog izvora nabavio njihov dopisnik iz Bagdada.

Snimka je prikazana i na svim većim televizijskim postajama u Sjedinjenim Državama.

Saddam Hussein na snimci je obučen u vojnu odoru i dobro izgleda. Okružuju ga stotine ljudi koji ga grle i ljube. Kraj njega se nalazi i njegov mlađi sin Kusaj, zapovjednik Republikanske garde. Saddam se u jednom trenutku čak penje na krov svojeg automobila.

Snimka potvrđuje tvrdnje jednog bivšeg iračkog časnika, koji je Reutersu ranije ovog tjedna kazao da je Saddama vidio negdje u to vrijeme ispred jedne džamije u četvrti koja se pojavljuje na snimci.

Pozivajući se na očevice, londonski list Al-Hayat objavio je u četvrtak da je Saddam oko podneva stigao kod džamije Azamia zajedno sa svojim sinom Kusajom i tjelohraniteljem te da je s krova automobila održao polusatni govor.

Očevici su kazali da je Saddam to područje napustio 12 sati prije američkog napada u kojem je uništen dio groblja iza džamije.

Ni Pentagon ni Bijela kuća snimku još nisu komentirali.

Ako je snimka autentična i doista snimljena 9. travnja, to bi bio prvi dokaz da je Saddam preživio bombardiranja.

"Činjenica jest da mi ne znamo je li on živ ili mrtav. To i nije toliko važno jer više nije na vlasti", rekla je bojnica Rumi-Nielson-Green iz američkog Središnjeg zapovjedništva u Kataru.

"Znamo ipak da ima dvojnike i ljude koji nalikuju na njega", naglasila je.

Pročitajte više