Nova studija: Kolektivni imunitet je moguć jedino uz velik broj mrtvih

Foto: Epa

OPSEŽNO španjolsko istraživanje o koronavirusu pokazalo je da je samo 5% populacije te zemlje razvilo antitijela na covid-19, što dodatno potkrepljuje prijašnje dokaze da je gotovo nemoguće ostvariti kolektivni imunitet bez velikog broja žrtava.

Prema nalazima studije, 95% stanovništva Španjolske i dalje je podložno obolijevanju od koronavirusa, što je daleko od postizanja takozvanog imuniteta stada. Kolektivni imunitet nastaje kada se dovoljno velik dio populacije zarazi virusom ili bakterijama te stekne imunitet ili ako se razvije efikasno cjepivo koje sprječava daljnju cirkulaciju zaraze.

Studija provedena nad 61.000 građana

Iz Europskog centra za kontrolu bolesti priopćili su da se radi o jednom od najvećih europskih seroloških istraživanja o covidu-19. Studija je provedena nad 61.000 ispitanika.

Slične studije u Kini i Sjedinjenim Državama također su pokazale da veći dio populacije nije bio izložen koronavirusu, čak i u područjima u kojima je bilo većih žarišta i značajnijeg broja zaraženih, stoji u komentaru u uglednom medicinskom časopisu Lancet u kojem je i objavljeno spomenuto istraživanje.

"U svjetlu ovih nalaza, svaki pristup pandemiji koji predlaže postizanje kolektivnog imuniteta prirodnom infekcijom nije samo neetičan već je i neostvariv", izjavili su Lancetovi komentatori virologinja Isabella Eckerle, voditeljica Ženevskog centra za virusne bolesti, i virolog Benjamin Meyer sa Sveučilišta u Ženevi.

Liječnici još uvijek nisu sigurni koliko dugo antitijela pružaju zaštitu niti štite li nas u potpunosti od ponovne zaraze.

Ovu studiju sprovele su vodeće španjolske vladine agencije za istraživanje i epidemiologiju, a započela je u travnju, dok je nacija bila u strogoj karanteni.

"Trenutno je teško postići kolektivni imunitet bez velikog broja mrtvih"

"Relativno niska seroprevalencija koja se primjećuje u kontekstu intenzivne epidemije u Španjolskoj mogla bi poslužiti kao referenca za druge zemlje. Trenutno je teško postići kolektivni imunitet bez kolateralne štete, odnosno bez velikog broja mrtvih kod osjetljive populacije i preopterećenja zdravstvenih sustava", stoji u istraživanju.

Marina Pollan, voditeljica ove studije i direktorica španjolskog Nacionalnog centra za epidemiologiju, rekla je za CNN kako mnogi stručnjaci smatraju "da je za kolektivni imunitet potreban razvoj antitijela kod 60% stanovništva“.

Španjolska je bila jedna od država u Europi koju je najteže pogodila pandemija koronavirusa. U toj je zemlji do sada zabilježeno više od 290.000 slučajeva i najmanje 28.000 umrlih.

Treba napomenuti da je u gradskom području Madrida, koje je bilo najteže pogođeno covidom-19, zabilježeno kako više od 10% populacije ima razvijen imunitet, dok je u gusto naseljenoj Barceloni 7% građana imalo antitijela. S druge strane, mnoge druge obalne regije imale su daleko niže stope imuniteta.

Prema rezultatima prve faze ovog istraživanja, koje se provodilo od 27. travnja do 11. svibnja, imunitet je razvilo 5% španjolske populacije. Rezultati druge faze objavljeni su 4. lipnja, pokazujući da je antitijela imalo 5,2% Španjolaca. Rezultati treće i posljednje faze objavljeni su danas, a potvrdili su podatke iz prethodne faze, odnosno da je samo 5,2% španjolske populacije razvilo imunitet na covid-19.

Istraživanje naziva Prevalence of SARS-CoV-2 in Spain (ENE-COVID): a nationwide, population-based seroepidemiological study možete pogledati ovdje.

Pročitajte više