VIDEO Otkrivena zvijezda koja će se sudariti sa Sunčevim sustavom

FOTO:YouTube

Kroz 1,3 milijuna godina zvijezda po imenu Gliese 710 proći će toliko blizu Sunca da će se sudariti s vanjskim dijelom njegova sustava, pokazala je nova studija objavljena u časopisu Astronomy and Astrophysics.

Gliese 710 je upola manja od Sunca, a trenutno se nalazi na udaljenosti od 64 svjetlosne godine. Ako nastavi istom putanjom i istom brzinom, u jednom će se trenutku približiti Suncu na udaljenost od samo 77 svjetlosnih dana, odnosno 13.365 astronomskih jedinica (jedna astronomska jedinica AU je udaljenost između Zemlje i Sunca).

Prema radu koji su objavili Filip Berski i Piotr A. Dybczyński sa Sveučilišta Adam Mickiewicz u Poljskoj, Gliese 710 prići će Suncu pet puta bliže nego što su to pokazivala ranija istraživanja. Kalkulacije poljskog dvojica temelje se na opservacijama europskog svemirskog teleskopa Gaia koji radi kartu položaja i kretanja zvijezda u Mliječnoj stazi.

Destabilizacija kometa

Brojke do kojih je došao poljski tim na prvi pogled ne čine se nikakvim razlogom za zabrinutost. Gliese 710 proletjet će u vrlo dalekoj budućnosti i na vrlo velikoj udaljenosti. No ako stvari stavimo u nešto širi kozmički kontekst, dobivamo drugačiju sliku. Naime, 1,3 milijuna godina predstavlja tek maleni djelić zemaljske povijesti. Prije toliko godina prvi su hominini napustili Afriku da bi se raširili po Aziji i Europi. Što se pak udaljenosti tiče, treba imati na umu da Sunčev sustav ne završava s Plutonom i Kuiperovim pojasom na oko 50 AU. Njegov vanjski rub ide mnogo dalje u svemir i uključuje tzv. Oortov oblak koji se proteže na udaljenosti između 50.000 i 200.000 AU, a nastanjen je jezgrama kometa. Drugim riječima, Gliese 710 zaći će duboko u Sunčev sustav. Ovakav prodor gravitacijski će poremetiti putanje kometa te možda izazvati nova bombardiranja planeta u unutrašnjem dijelu Sunčeva sustava.

„Gliese 710 pokrenut će zamjetljiv tuš kometa prosječne gustoće od oko 10 na godinu koji će trajati naredna tri do četiri milijuna godina“, pišu autori u svojem radu.

„Prema našim izračunima ta će zvijezda imati najjači utjecaj na tijela u Oortovom oblaku u narednih deset milijuna godina, a u posljednjih nekoliko milijuna godina nijedan važan objekt nije se toliko približio Suncu“, dodaju Berski i Dybczyński.

Kakve će posljedice imati intenziviranje kiše kometa za Zemlju, za sada je teško reći. Velika je vjerojatnost da će dobar dio njih svojim gravitacijskim utjecajem očistiti Jupiter, kako je to činio kroz dugu povijest Sunčevog sustava. No ako neki ipak zaprijete Zemlji, nadajmo se da će ljudi već biti dobro naoružani tehnologijom potrebnom za izbjegavanje sudara.



 

Pročitajte više