Studija: Korona se pojavila u SAD-u i prije Božića 2019., ranije nego se mislilo

Ilustracija: EPA

NOVA analiza, koja je proučavala uzorke krvi 24 tisuće Amerikanaca uzetih početkom prošle godine, najnovije je i najveće istraživanje, koje sugerira da se novi koronavirus pojavio u SAD-u već u prosincu 2019. godine, nekoliko tjedana prije nego što su zdravstveni radnici prepoznali prve slučajeve zaraze.

Analiza nije u potpunosti završena, pa je dio stručnjaka i dalje sumnjičav, ali zdravstveni djelatnici u SAD-u sve više prihvaćaju mogućnost da se u SAD-u mogao dogoditi manji broj infekcija i prije nego što je svijet uopće postao svjestan opasnog novog virusa, javlja AP.

"Studije su prilično dosljedne", rekla je Natalie Thornburg iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

"Vrlo rijetki slučajevi su se pojavili ranije nego smo bili svjesni"

“Ovo su vjerojatno bili vrlo rijetki i sporadični slučajevi, koji su se pojavili ranije nego smo bili svjesni. Ali nisu bili rašireni sve do kraja veljače ", rekla je Thornburg, šefica CDC-ovog tima za imunologiju respiratornih virusa.

Ovi rezultati naglašavaju potrebu da zemlje rade zajedno i identificiraju novonastale viruse što je brže moguće, dodala je.

Pandemijski koronavirus pojavio se u Wuhanu u Kini krajem 2019. Službeno, prva američka infekcija zabilježena je kod muškarca iz države Washington koji se vratio iz Wuhana 15. siječnja i zatražio liječničku pomoć četiri dana kasnije.

Službenici CDC-a u početku su rekli da je iskra koja je započela pandemiju u SAD-u stigla od sredine siječnja do početka veljače. No, istraživanja od tada, uključujući i neka koja je proveo CDC, sugeriraju da se manji broj infekcija dogodio i ranije.

Najnoviju studiju, objavljenu u utorak na mreži u časopisu Clinical Infectious Diseases, objavio je tim koji uključuje istraživače iz Nacionalnog instituta za zdravlje. Analizirali su uzorke krvi više od 24.000 ljudi širom SAD-a, prikupljene u prva tri mjeseca 2020. godine u sklopu dugoročne studije pod nazivom Svi mi, kojom se želi pratiti milijun Amerikanaca tijekom više godina.

Poput CDC studije, ovi su istraživači tražili antitijela u krvi koja se uzimaju kao dokaz infekcije koronavirusom, a mogu se otkriti već dva tjedna nakon što je osoba prvi put zaražena.

"Osoba u Illinoisu bila zaražena već na Badnjak"

Istraživači kažu da je sedam sudionika studije, troje iz Illinoisa i po jedan iz Massachusettsa, Mississippija, Pennsylvanije i Wisconsina, zaraženo ranije nego što je službeno prijavljen prvi slučaj zaraze u tim državama.

"Jedna od osoba u Illinoisu je bila zaražena već na Badnjak", rekla je Keri Althoff, izvanredna profesorica na Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health i vodeća autorica studije.

Može biti teško razlikovati antitijela koja neutraliziraju SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje covid-19, od antitijela koja se bore protiv drugih koronavirusa, uključujući neke koji uzrokuju prehladu. Istraživači su u studijama koristili više vrsta testova kako bi umanjili lažno pozitivne rezultate, no neki stručnjaci kažu da je još uvijek moguće da su pozitivni slučajevi u 2019. godini bili infekcije drugim koronavirusima, a ne pandemijskim sojem.

"Iako je posve vjerojatno da je virus u SAD uveden puno ranije nego što se obično misli, to ne znači da je to nužno dovoljno jak dokaz da promijeni naše razmišljanje o ovome", rekao je William Hanage, Harvard Sveučilišni stručnjak za dinamiku bolesti.

Istraživači još nisu pratili sudionike studije kako bi vidjeli je li netko putovao iz SAD-a prije infekcije.

Pročitajte više