Novaković o Matiji Posavcu: Mi ništa nismo napravili osim što se sramotimo

Screenshot: N1

PREDSJEDNICA Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković komentirala je u Novom danu N1 televizije novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa, a osvrnula se i na izvješće GRECO-a, koji je dao mišljenje o novom Zakonu, ali se institucije u Hrvatskoj ne mogu dogovoriti je li ono pozitivno ili negativno.

Novaković je rekla da su od GRECO-a stigle kritike sadašnjeg sustava i preporuke kako bi se stvari trebale poboljšati.

"Gleda se je li Hrvatska napravila iskorak prema onome što GRECO u preporukama traži. Na kraju godine će se dati izvještaj koliko je Hrvatska napredovala prema onome što je GRECO rekao", kazala je Novaković.

 

Zakon još nije donesen

Na pitanje je li moguće da se jedno izvješće interpretira na toliko različitih načina, Novaković je rekla da će ga javnost vidjeti kad se prevede.

"To je samo izvješće usklađenosti, zakon još nije donesen. Što se tiče preporuka, načela, preporuka GRECO-a je da se mora osigurati izvršivost načela. Nastavlja se dalje da svako načelo mora imati sankciju. Prema novom zakonu, bilo bi isto i da ih nema", kazala je.

"Ne možete mito primiti savjesno"

"Ovisi o tome je li GRECO vidio ili nije vidio nacrt zakona. Oni bi trebali svaku preporuku objasniti jednu po jednu, gdje je to u zakonu usvojeno", dodala je Novaković pa nastavila:

"Ono što je bitno, a to nikako da se shvati, intencija zakonodavca je da se transparentnost poveže s nekom drugom povredom zakona. Vi primite mito, a mi vam kažemo da ste to napravili nesavjesno. Pa ne možete ga primiti savjesno. To nema smisla. Članak 5 je bio taj da bude preventivni. U situaciji kad niste povrijedili zakon, mi vas ni ne sankcioniramo, samo kažemo nemojte dalje. To je prevencija. Članak 7 i svi ostali članci su kažnjavanje, sankcioniranje."

O županu koji je primio mito: To nam puno govori o nama samima

Komentirala je i slučaj međimurskog župana Matije Posavca. Podsjetimo, on je osvojio novi mandat nakon što je ranije ove godine uhićen zbog primanja mita.

"To nam puno govori o nama samima, zato živimo kako živimo. Nije ovo prvi slučaj dužnosnika protiv kojeg se vode ogromni predmeti. Očito nam je dobro. Mi ništa nismo napravili osim što se sramotimo", rekla je.

"Ne znam bih li plakala ili se smijala kad čujem izjave da je Karamarko otišao zbog Povjerenstva. Povjerenstvo nema ovlasti da dužnosniku kaže da ne može biti na nekoj funkciji. Karamarko je imao predmet koji se tiče članka 5 i članka 2", zaključila je Novaković.

Pročitajte više

 

Pročitajte više