Novčana nagrada za točnu informaciju o Gotovini

ONIMA koji znaju gdje se skriva general Ante Gotovina samo novac može biti motiv da otkriju mjesto njegova boravka, izjavio je za "Jutarnji list" neimenovani policijski izvor.

Izvor dodaje da ne treba isključiti mogućnost da se odbjegli general krije negdje daleko od Hrvatske, te odbacuje tezu da je Gotovina najsigurniji u našjoj zemlji.

Tvrdnju da hrvatska Vlada namjerava raspisati novčanu nagradu za točnu informaciju o boravištu Gotovine jučer je objavio "Jutarnji". Navodno su to članovi Vlade prije mjesec dana obećali skupni veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj. Također je rečeno da će se ustrojiti posebna policijska postrojba za hitno djelovanje, koja bi, navodno,  bila sposobna intervenirati u roku od pola sata u slučaju dojave. Njen glavni zadatak bio bi uhićenje generala Gotovine.

Ovu informaciju potvrdio je ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

20 intervencija

U policiji ističu kako novčana nagrada nije neuobičajena praksa te da hrvatska policija i dalje intenzivno traga za generalom Gotovinom. Tvrdnje da je Vlada ustrojila posebnu postrojbu u MUP-u drže neosnovanom, jer, kako kažu, nema potrebe za formiranjem takvih postrojbi budući da hrvatska policija već raspolaže interventnim i specijalnim snagama.

Policija je dosad na temelju informacija stranih obavještajnih službi, diplomatskih izvora i drugih intervenirala najmanje 20 puta. No, ispostavilo se da su bile netočne ili su stigle prekrasno.

U dijelu medija se nagađalo da se Gotovina skriva kod franjevaca u Hrecegovini te kod hrvatskih iseljenika u kanadskom Norwallu. Potom je bivši legionar "viđen" u Kijevu, okolici Zadra, u franjevačkom samostanu na Visu, hotelu kod Bosanskog Grahova…

Ministar Picula za današnji broj "Vjesnika" izjavio je da privođenje generala Gotovine ostaje naša obveza ako je u on Hrvatskoj, a ako nije očekuje se da svoj doprinos rješavanju tog pitanja daju i drugi.

Jean-Jacques Joris, diplomatski savjetnik glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, rekao je nedavno da je general Gotovina često u Hrvatskoj, uključujući i Zagreb, te da su hrvatske vlasti bile više puta u prilici uhititi ga da su to željele.

"Tu sumnju je lako izreći, a teško ju je dokumentirati. Svaki dokaz koji bi potkrijepio tu sumnju mi bismo uzeli s najvećom ozbiljnošću", rekao je Picula.

Potraga za generalom Gotovinom počela je 13. srpnja 2001. godine, kada je na temelju haaške optužnice Županijski sud u Zagrebu izdao nalog za njegovo uhićenje.

Pročitajte više