Nove cijene goriva: Dizel skuplji od benzina

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

CIJENE goriva su se promijenile. Benzin je blago pojeftinio, dizel poskupio, a zanimljivo je da je prosječna cijena dizela od jutros veća od prosječne cijene benzina.

Cijena litre dizela tako je jučer koštala 9,40 kuna po litri u prosjeku, dok je danas 9,51 kunu, pokazuje graf na stranicama Ministarstva gospodarstva.

Cijena litre benzina jučer je bila 9,46 kuna po litri. Od jutros je 9,42 kune po litri.

Ovako jutros izgledaju cijene na stranicama HAK-a. Kao što se vidi na fotografijama, cijena dizela je ponegdje i preko 20 lipa veća od litre benzina, što, jasno, ovisi o benzinskoj postaji. No u grafu Ministarstva gospodarstva razlika je manja jer u računicu ulazi i Eurosuper 100 koji je znatno skuplji od Eurosupera 95.

Cijene nafte na najvišoj razini ove godine

Cijene nafte u ponedjeljak stagniraju na najvišoj razini u ovoj godini, poduprte podatkom da je rafinerijska prerada nafte u Kini, drugom najvećem svjetskom potrošaču nafte, u prošloj godini porasla na rekordnu razinu unatoč usporavanju tog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja, na 62,75 dolara, nakon što je u jutarnjoj trgovini dosegnula najvišu razinu u 2019. od 63 dolara. 

Cijene nafte na ovoj razini podupiru podaci kineskog Nacionalnog statističkog ureda o tome da se prerada nafte u rafinerijama u 2018. povećala na rekordnih 603,57 milijuna tona ili na 12,1 milijun barela dnevno, što je za 6,8 posto više u odnosu na godinu ranije.

Potražnja za naftom raste unatoč usporavanju kineskog gospodarskog rasta sa 6,8 posto u 2017. na 6,6 posto lani, što je najsporija stopa rasta u posljednjih 28 godina. Iako je usporavanje bilo u skladu s očekivanjima i ne tako naglo kako su neki analitičari očekivali, hlađenje drugog po veličini svjetskog gospodarstva zatamnjuje izglede globalnog rasta.

Analitičari ističu da će rezovi proizvodnje, koju provode članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), vjerojatno i dalje podupirati cijene sirove nafte pa bi cijena barela u Londonu mogla ostati iznad 60 dolara po barelu.

Savjetodavna kuća Wood Mackenzie objavila je, pak, da očekuje prosječnu cijenu barela na londonskom tržištu u 2019. od 66 dolara i dodala da će, unatoč smanjenju ponude predvođene OPEC-om, "ponuda biti dostatna do kraja 2019.".

No neki se analitičari s time ne slažu. Iz Bernstein Energyja tako su objavili da će zbog smanjenja ponude OPEC-a "tržište u većem dijelu 2019. biti u manjku", a cijena barela nafte bi prije kraja godine mogla porasti na 70 dolara.

U zasebnom izvješću, OPEC je jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 60,90 dolara, što znači da je porasla 1,27 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Pročitajte više