Nove napetosti između vladajućih i oporbe zbog roka za ponavljanje izbora u Beogradu

Ilustracija: M.M./ATAimages/PIXSELL

Ponavljanje beogradskih izbora, poslije optužbi oporbe da su pokradeni, donijelo je nove napetosti između vladajućieg SNS-a i oporbenog korpusa i lijevih i desnih stranaka, a bit prijepora je kada će biti raspisani i mogu li se do tada primijeniti preporuke međunarodnih promatrača da izborni proces bude pošten.

Rok od mjesec dana za raspisivanje beogradskih izbora počeo je jučer. Izbore po Zakonu o lokalnoj samoupravi treba raspisati predsjednik Skupštine Srbije, ali on još nije izabran, a nastavak prekinute konstitutivne sjednice državnog parlamenta dosad nije zakazan, pa ostaje otvoreno pitanje kada će Beograđani ponovno birati novu gradsku vlast.

Oporba: SNS žuri da se na izbore izađe već 28. travnja, taj datum je neprihvatljiv

Predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Zoran Lukić izjavio je za RTS da je posljednji rok za raspisivanje gradskih izbora 3. travnja, ali da je nemoguće da izbori za gradske vijećnike i vijećnike beogradskih općina budu održani istovremeno. U vladajućem SNS-u se, prema tvrdnjama oporbe, žuri da se na birališta izađe već 28. travnja.

S druge strane, oporba, slijedom zakonskih rokova, inzistira da taj datum nije prihvatljiv jer se dotad ne mogu osigurati svi uvjeti za slobodne i poštene izbore.

Potpredsjednik Narodnog pokreta Srbije, dijela oporbene proeuropske koalicije "Srbija protiv nasilja" Miloš Pavlović, izjavio je danas da naprednjaci za izbore biraju trenutak "kada je školski raspust, međunarodni beogradski maraton, te spajanje slobodnih dana vezano uz prvosvibanjske praznike, što će utjecati na izlaznost birača.

Optužbe protiv vladajućeg SNS-a

Istodobno, oporba ukazuje na to da do tada nije moguće primijeniti ni preporuke međunarodnih promatrača koji su ukazali na to da treba otkloniti sve nepravilnosti tijekom prosinačkih izbora, od sređivanja biračkog popisa, korektnih medijskih uvjeta do eliminiranja migracije birača koje nemaju pravo glasati na izborima u prijestolnici.

Oporba naglašava i da je vladajući SNS, pod okriljem vlade Srbije, formirao radnu skupinu za primjenu preporuka u koji nisu uključeni ni predstavnici oporbe niti civilnog društva, što je jedna od sugestija promatračke misije OSCE-a (ODIHR).

Vladajuća Srpska napredna stranka nije uspjela osigurati većinu vijećnika za formiranje vlasti u srbijanskoj prijestolnici, a predsjedništvo SNS-a u subotu je odlučilo da se ide na nove beogradske izbore.

Oporba od izbornog dana 17. prosinca optužuje vladajuće da su "pokrali volju građana"

Srpska napredna stranka osvojila  je na lokalnim izborima 17. prosinca prošle godine 49 mandata, proeuropska oporbena koalicija lijevog centra "Srbija protiv nasilja" (SPN)  43 od ukupno 110 vijećnika, dok koalicijski partneri naprednjaka socijalisti (SPS) imaju pet.

Naprednjaci su pokušali na svoju stranu pridobiti vijećnike s izborne liste pokreta "Mi - glas naroda" kontroverznog liječnika Branimira Nestorovića, ali se ta skupina u međuvremenu podijelila i raspala, a ostatak oporbe ustrajavao je u zahtjevima da se zbog izborne krađe ponove izbori.

Oporba od izbornog dana 17. prosinca optužuje vladajuće da su "pokrali volju građana" izbornim inženjeringom i dovođenjem birača iz Republike Srpske i gradova u Srbiji. Brojne primjedbe imali su i međunarodni promatrači, što je konstatirano i u izvješću OSCE-ove promatračke misije ODIHR. 

Pročitajte više