Nove otmice u Nigeriji

IZGLEDA da je trend otmica u Nigeriji izašao iz područja Delte Nigera (u kojem je u zadnjih nekoliko godina postao standardan ekonomski način probitka naoružanih bandita) i preselio se i na ostatak zemlje. Danas su u jugozapadnoj saveznoj državi Anambri oteta dvojica stranih radnika.

Zasad se nitko nije javio da preuzme odgovornost, a dosadašnje informacije iz regije govore o tome da su oteti Kinezi ili Koreanci. Navodno su radnici članovi tima od 40 ljudi koji rade u lokalnoj tvornici automobila.

Zanimljivo je da je ovo prva otmica stranih radnika izvan područja Delte Nigera, na kojem su nedavno oteti i Hrvati.

Policija smatra da bi iza otmice mogla stajati separatistička grupa naziva Pokret za aktualizaciju suverene države Biafre, ali i da su članovi te grupe dobili pomoć od svojih iskusnijih "kolega" s Delte Nigera.

U siječnju je u Anambri otet lokalni biznismen, iza čije je otmice bila također jedna separatistička grupa, imena Vojnici Biafre. Biafra je bila secesionistička država na području današnje Anambre, koja je trajala manje od tri godine i koju je priznao mali broj afričkih država.

No, legenda o osamostaljenju dobar je motiv za nove kriminalne organizacije koje, ponovno pod izlikom borbe za lokalno stanovništvo, traže svoj dio kolača. U tome im je itekako dobar primjer dala Delta Nigera, na kojoj trenutno operira veći broj kriminalnih organizacija, uglavnom okupljenih pod Pokret za emancipaciju Delte Nigera.

J.D.

Pročitajte više