Novi češki predsjednik razbjesnio Kinu: "Prešao je crvenu liniju"

Foto: EPA

KINA je kritizirala novog češkog predsjednika Petra Pavela nakon što je on dan prije telefonom razgovarao s predsjednicom i ministrom vanjskih poslova Tajvana. "Pavel je ... prešao crvenu liniju za Kinu", rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning. "To je ozbiljno miješanje u unutarnja pitanja Kine i povrijedilo je osjećaje kineskog naroda", dodala je.

Peking je zatražio od Praga da "odmah poduzme učinkovite mjere kako bi eliminirao negativan utjecaj tog incidenta i izbjegao nanošenje nepovratne štete kinesko-češkim odnosima", rekla je. 

Pavel, koji je u subotu pobijedio na predsjedničkim izborima, zamijenit će 9. ožujka na dužnosti predsjednika Miloša Zemana, koji je bio prokineski orijentiran. 

Pavel je razgovarao s tajvanskom predsjednicom Tsai Ing-wen, koja mu je čestitala na pobjedi nad populističkim milijarderom Andrejem Babišom. "Zahvalio sam joj na čestitkama i istaknuo da Tajvan i Češka Republika dijele vrijednosti slobode, demokracije i ljudskih prava", objavio je Pavel na Twitteru.

"Dogovorili smo se da ćemo jačati naše partnerstvo", dodao je bivši general, koji je predsjedao Vojnim odborom NATO-a. Izrazio je i nadu da će se sastati s predsjednicom Tsai. Češki premijer Petr Fiala poručio je tim povodom da Češka nije promijenila svoju politiku "jedne Kine", ali i da ima dobre odnose s Tajvanom.

"Imamo tradicionalno dobre odnose s demokratskim Tajvanom, to su odnosi na području gospodarstva, obrazovanja i znanosti, i to je dobro, no istodobno Češka Republika poštuje i ostaje pri politici jedne Kine i s tim u vezi ništa se ne mijenja", rekao je Fiala u intervjuu za portal blesk.cz.

Pročitajte više

 

Pročitajte više