Novi detalji: Bjegunac iz Splita u Golfu s ugašenim svjetlima bježao prema Solinu

Foto: PIXSELL/Ivo Cagalj

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo (ŽDO) objavilo je na svojim stranicama kako je Ivan Božić (29), koji je u srijedu automobilom udario policijskog vježbenika u središtu Splita, s mjesta događaja Golfom bježao prema Solinu i Klisu s ugašenim svjetlima.

​Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 29-godišnjak 30. studenog 2022., u 00:52 u Splitu, upravljao osobnim vozilom marke Volkswagen Golf splitskih registarskih oznaka iz smjera juga prema sjeveru te se nije zaustavio na znak/zapovijed policijskog vježbenika Postaje prometne policije Split koji je u tom trenutku obavljao poslove nadzora i kontrole prometa​, navodi se​.

Bježao u smjeru Solina i Klisa

​Kako dalje piše, osnovano se sumnja da je osumnjičeni 29-godišnjak, s nakanom da ga usmrti, bez smanjivanja brzine, u naletu prednjim dijelom osobnog vozila udario policijskog vježbenika i preko osobnog vozila ga odbacio na kolnik, pri čemu je oštećenik zadobio teške i za život opasne ozljede. ​Uz to se osnovano sumnja da je nakon toga, bez zaustavljanja i s ugašenim svjetlima na osobnom vozilu, nastavio vožnju u smjeru Solina i Klisa.

"Državno odvjetništvo je, nakon ispitivanja osumnjičenika, podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenog 29-godišnjaka zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio je taj prijedlog  i protiv osumnjičenika odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana​."

Navodno je u vrijeme uhićenja gledao utakmicu Hrvatske i Belgije

Božić se na ispitivanju u policiji branio šutnjom. Određen mu je jednomjesečni istražni zatvor.

"Mogu vam samo reći da se u policijskoj upravi branio šutnjom. Sada će biti saslušan na Županijskom državnom odvjetništvu, a nakon toga idemo kod suca istrage. No on će se i tamo braniti šutnjom", kratko je za Hinu izjavio Božićev branitelj, splitski odvjetnik Vinko Gulišija. "Nije bio u bijegu. Pojavio se kada je njegov otac našao odvjetnika“, kazao je Gulišija. 

Božić je uhićen u četvrtak popodne, nakon dana i pol bijega, u kući na području Solina. Navodno je u vrijeme uhićenja s trojicom muškaraca gledao nogometnu utakmicu između Hrvatske i Belgije.

 

Policija privela i partnericu jednog od pomagača bjegunca, vrijeđala ih je i urlala

Dvojica od trojice muškaraca koje je splitska policija uhitila u četvrtak popodne u Solinu, zajedno s Ivanom Božićem, koji je vozilom dan ranije srušio policajca, dobili su kaznene prijave zbog pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela.

Splitska policija privela je jučer na Općinski prekršajni sud partnericu jednog od osumnjičenih da je pomagao u bijegu Ivanu Božiću, osumnjičenom za pokušaj teškog ubojstva policajca. Splitska policija kaže da su kriminalističkim istraživanjem potvrdili osnovanu sumnju da su 31-godišnjak i 22-godišnjak pomogli Božiću i oni su predani pritvorskom nadzorniku. 

Splitska policija privela na Općinski prekršajni sud partnericu jednog od osumnjičenih da je pomagao u bijegu Ivanu Božiću, osumnjičenom za pokušaj teškog ubojstva policajca. 

Protiv nje su podnijeli optužni prijedlog za prekršaje iz članaka 13. i 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Kako je javio Dalmatinski portal, ona upala je u sigurnosnu zonu postavljenu oko kuće u Solinu u kojoj se skrivao bjegunac. Vikala je i vrijeđala policajce koji su je priveli pa je zbog toga prekršajno prijavljena. 

Policija je za privedenu zatražila po 30 dana zatvora za svaki od dva prekršaja te zadržavanje u zatvoru da ne ponovi prekršaj, no nakon ispitivanja na sudu puštena je da se u nastavku postupka brani sa slobode. Sud će odluku o prekršajima za koje ju je policija prijavila donijeti naknadno.

 

Pročitajte više