Novi detalji likvidacije Ibrahima Dedića: Ubojicu je odao trag krvi

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

KRVAVI tragovi na mjestu zločina zasad su najjači dokaz tužiteljstva koji povezuju 49-godišnjeg Tomislava Basu s ubojstvom 52-godišnjeg bankara Ibrahima Dedića 3. srpnja 1999., piše Jutarnji list.

U zločinu su sudjelovale još najmanje dvije osobe, a tamnoplavi BMW 5 u noći nakon ubojstva nađen je u Biankinijevoj ulici i trebao je biti zapaljen, ali se počiniteljima žurilo jer su imali ranjenika.

BMW je bio registriran na Ministarstvo obrane

S obzirom na to da je jedan od egzekutora obilno krvario, krv je nađena, osim na mjestu zločina, i u BMW-u kojim su pobjegli. Ustanovilo se da je auto bio registriran na Ministarstvo obrane, da su s njega bile skinute originalne karlovačke registarske oznake i stavljene prethodno ukradene njemačke.

>> Potvrđeno Indexu: Ubojica bankara Dedića je suborac HDZ-ovca Đakića

Osim mjesta gdje je bio parkiran, a Biankinijeva ulica je nedaleko od MORH-a, automobil koji je koristio MORH bio je jedina indicija koja je počinitelje povezivala s vojskom.

Tomislav Viktor Basa, koji je nedavno uhićen zbog Dedićeva ubojstva, bio je od 1. srpnja 1998. godine razriješen dužnosti zbog bolovanja i umirovljen je 31. ožujka 2000. godine s činom natporučnika kada je ocijenjen nesposobnim za djelatnu vojnu službu.

Likvidacija na Sveticama

U srpnju 1999. godine na zagrebačkim Sveticama likvidiran je Ibrahim Dedić, kontroverzni bankar, kojega su ubojice dočekali na ulazu u njegovu zgradu. Prema pričanju susjeda, Dedića su dočekala trojica muškaraca, ubila ga i pobjegla crnim BMW-om njemačkih registracija. Jedan egzekutor je tada ranio drugoga pa je ostao i njegov krvavi trag, ali sve dosad se nije otkrilo tko je ubio bankara.

Neki svjedoci na suđenju tzv. zločinačkoj organizaciji s tim su povezivali Željka Šobota. Prema nekim pričama, Šobot je bio taj koji je najprije ranio Dedića pa su kasnije Dedićevi ljudi likvidirali Šobota, a nakon toga pak Šobotovi iz osvete Dedića. 

Tko je bio Ibrahim Dedić?

Dedić je 1989. otvorio prvu privatnu banku u Hrvatskoj i Jugoslaviji na Sveticama, pored stana u kojem je živio. Promdei banka je u svojim najboljim danima imala 43 poslovnice po Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji i bila teška oko 53 milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Dedić je 1997. otvorio bankarski koridor između Zagreba i Beograda.

Velika medijska afera izbila je godinu dana kasnije kad je objavljeno da Promdei banka duguje Narodnoj banci Bosne i Hercegovine 19 milijuna njemačkih maraka, a nekoliko mjeseci nakon toga Promdei banka je zamrznula šest milijuna dolara namijenjenih obnovi kuća u Brčkom.

Treba reći i da je sin ubijenog Dedića tužio Republiku Hrvatsku i tražio odštetu od 10 milijuna kuna.

Pročitajte više