NOVI DETALJI Sestra ubojice s Raba opisala što se događalo toga dana: "Sve je počelo porukom na Viberu"

Screenshot: Pixsell/HaloPix/HRT/RTL

U BARBATU na otoku Rabu u nedjelju je gotovo cijeli dan trajalo opsadno stanje zbog kojega susjedi u obližnjim kućama i njihovi gosti, mahom stranci, nisu smjeli van na ulicu.

>> Tko je bio Siniša Rakić, psihijatar koji je ubijen na Rabu?

>> DETALJI OPSADE NA RABU Kako je mirno ribarsko mjesto postalo poprište tragedije

>> TRAGEDIJA NA RABU Ratni veteran ubio psihijatra pa se nakon opsade raznio bombom

>> Susjedi ubojice s Raba: Žena se dokotrljala do nas i vikala "Ubili su mi muža"

"Pobrini se za mačke"

Naoružani Srđan Smojver, inače 48-godišnji ratni veteran, je hicima iz jurišne puške tipa Kalašnjikov u jutarnjim satima ubio psihijatra Sinišu Rakića (na slici). Rakićeva žena je skočila kroz prozor dok je pokušavala pobjeći.

Što se u tim trenucima događalo u apartmanu Srđana Smojvera, opisala nam je njegova sestra Loreta Podner Smojver.

"Sve je počelo s jednom porukom na Viberu u 9:43 u kojoj je on napisao 'Pobrini se za mačke', a moj brat je inače jako volio mačke. Onda sam ga nazvala, a on je ponavljao 'Gotovo je, sestro, gotovo je' i ja sam shvatila da nije dobro. U posljednjoj poruci u 18:30 je napisao 'Zovi', a prije toga mi je u poruci napisao 'Dođi na Rab'. Razgovarali smo, rekla sam mu da se preda, da ima obitelj", rekla je za Index sestra Srđana Smojvera, Loreta Podner-Smojver.

Dvije obitelji su "zavijene u crno"

Vani je veći dio dana trajalo opsadno stanje. Smojver se zabarikadirao u kuću i nije htio izaći. Specijalci su opkolili kuću, a Smojver je prijetio da će se raznijeti bombom. Na kraju je to i učinio.

"Strašno je to što se dogodilo u obje obitelji, obitelji Rakić i našoj. Kada bi barem mogli vratiti vrijeme", dodala je Podner-Smojver.

Naglo se rastao i ostao bez posla

Što se događalo u glavi ratnog veterana koji je živio u apartmanu i što ga je dovelo do toga da ubije susjeda, a onda i sebe? "On je već par godina na Rabu, od travnja prošle godine je stalno bio na Rabu, a prije je bio s majkom u Rijeci. Prošle je godine u travnju ostao bez posla. Srđan je bio hrvatski branitelj, ima 500 dana borbenog djelovanja diljem Hrvatske. Ostao je bez posla usred krize, a radio je godinama na platformama, posljednjih je godina bio u Egiptu", rekla je Podner-Smojver.

"U međuvremenu se i rastao od supruge. Bilo je to jako naglo, bila je nekakva bura u toj vezi i on je došao na Rab. Živio je sam i živio je s mačkama. Volio ih je i one su njemu bile centar svijeta. Hranio ih je, njegovao i brinuo o njima", dodala je Podner-Smojver.

Susjedi su mu zamjerali zbog mačaka

Smojverova sestra Loreta Podner-Smojver pokušava objasniti što se događalo. Prema njezinim riječima, susjedi su Smojveru zamjerali na mačkama, a bilo je i sukoba među susjedima. "U svakom slučaju, on je bio sam i, iako je muško, radio je sve kućanske poslove i živio mirno. Ono što sam čula, susjedi su mu zamjerali zbog mačaka, ali zbog toga nije s njima ulazio u sukobe. U sukob je sa susjedima došao par mjeseci nakon što je kupio apartman. Je li to bio okidač, ne bih znala. Jesu li to bile mačke ili gorivo koje je netko istresao u vrt, ne bih znala", rekla je Podner-Smojver.

"Nezadovoljstvo se gomilalo i kumuliralo mjesecima i godinama. Počelo je s nadstrešnicom iznad njegovog apartmana, nastavilo se s klima uređajem koji je curio i zalijevao njegov kuhinjski prozor i onda je bila problem i ograda i korištenje njegove (Smojverove op.a.) struje. Bila je to komunikacija sa susjedima koja nije bila na nivou", zaključila je.

Večer prije tragedije kulminiralo je njegovo nezadovoljstvo

Podner-Smojver kaže kako je pričala s njim i večer prije tragedije koja se dogodila u Barbatu na Rabu.

Prema njezinim riječima, Smojver je spominjao Rakića i još jednu psihijatricu: "Večer prije navodno je došlo do nekakvog problema. Ne bih znala detalje, no u razgovoru mi je rekao 'Zbog njih ja ne mogu naći posao', spominjao je preminulog Rakića i još jednu psihijatricu u Rabu. Rekao je kako zbog kaznene prijave koja je podnesena protiv njega ne može doći do potvrde o nekažnjavanju. Tko zna što mu je bilo u glavi i što se događalo u trenucima kad se sve raspalo kao kula od karata."

Sestri je rekao kako će napraviti što manje štete u apartmanu

U vrijeme dok je cijeli Barbat bio pod opsadom policije i dok se nije znalo kako će sve završiti, Smojver je razgovarao sa svojom sestrom. Podner-Smojver kaže kako je znala što će učiniti.

Rekao joj je da ne želi na liječenje jer se ne smatra ludim, no da neće ni robijati: "Zadnji put sam s njim pričala u 18:30 i rekao mi je 'Ja više nemam nikakvu perspektivu, ja sestro idem, reci svima da nisam lud, ne želim da me stave u nekakvu ludnicu i proglase me ludim, a neću ni robijati. Ja sam svoje napravio i ja sam došao do svojeg kraja. Zbogom', i to je sve. Nakon toga mi je rekao gdje će to (samoubojstvo op.a.) napraviti kako bi napravio što manju štetu".

Danas u apartmanu razbijena stakla i raznesen dio namještaja

Podner-Smojver je danas s najužom obitelji obišla bratov apartman. Kaže kako joj je brat rekao da ne želi napraviti veliku štetu u apartmanu kojeg je volio. "Danas smo zatekli puno stakla u apartmanu, probijena su stakla na vanjskom ulazu, vrata na stražnjem ulazu se ne mogu otvoriti. Raznesen je ormar s cipelama, raznesen je i zamrzivač. U prostoru između dnevnog boravka i spavače sobe je to učinio. Tu su debeli zidovi. Ustvari, on nije htio uopće napraviti štetu, on je obožavao Barbat i svoj prostor, svoje mačke i želio je napraviti što manju štetu", rekla je Podner-Smojver.

Nikada nije bio liječen na psihijatriji

Prema njezinim riječima, Smojver nije imao dijagnozu na psihijatriji, nikad nije zatražio vještačenje niti je bio liječen. S dr. Rakićem se svađao zbog susjedskih odnosa: "Moj brat nikada nije dobio nikakvu psihijatrijsku dijagnozu, kao hrvatski branitelj nikada nije tražio niti jednu beneficiju ni za što - stanovanje, auto ili liječenje. Moj brat je živio u apartmanu u prizemlju, a u apartmanu iznad je obitelj Rakić. Oni su taj apartman iznajmljivali. I tu su počele svađe između susjeda i mojeg brata", zaključila je Podner-Smojver. 

Pročitajte više