Novi detalji: Vojnik i prijatelj bili su zajedno vani. Krenuli su kući i posvađali se

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

ZAMJENIK načelnika požeške policije Dalibor Bauer rekao je večeras da su se nasmrt pretučeni 21-godišnji pripadnik HV-a Jakov Bočkaj i 20-godišnji napadač poznavali i zajedno su bili u izlasku, nakon kojeg je došlo do verbalne prepirke, a zatim do fizičkog napada koji je rezultirao smrću vojnika.

>> Nasmrt prebio prijatelja vojnika, ide u zatvor. "Priznao je i sve detaljno objasnio"

"Činjenica je da su se počinitelj i žrtva poznavali i da su bili zajedno u izlasku. Zajedničkim dolaskom do vozila došlo je do verbalne prepirke te nakon toga do fizičkog napada na žrtvu", izjavio je u Dnevniku Nove TV zamjenik načelnika Policijske uprave požeško-slavonske.

Podsjetimo, osumnjičeni 20-godišnjak M.K. je u subotu oko 2:15 na parkiralištu na Trgu Svetog Trojstva u Požegi nakon kraće svađe fizički napao 21-godišnjeg mladića, pripadnika Hrvatske vojske. Policijska patrola je u redovitom obilasku naišla na žrtvu na tlu i nekoliko građana oko nje na području trga u središtu Požege, rekao je Bauer.

"Tu je bio i počinitelj, ali policija u tom trenutku nije imala informaciju o tome tko je počinitelj", dodao je Bauer i time potvrdio informacije koje su se jučer pojavile, prema kojima je napadač ostao na parkiralištu te se pravio da ne zna što se dogodilo i da želi pomoći policiji. Nakon što je policija pregledala snimke nadzornih kamera, M.K. je uhićen nekoliko sati kasnije.

 

"Ništa ne upućuje na veliku svađu"

"Još se ne može govoriti o motivima i o tome što je 20-godišnji počinitelj iskazao jer je to dio policijskih izvida i kasnije dokaznog materijala", rekao je Bauer.

"Preliminarno ispitivanje je napravljeno te se čeka kraj toksikološkog vještačenja. Policijski službenici pregledali su kamere (u javnom prostoru) i sve izvore te razgovarali sa svima s kojima je bilo potrebno u cilju rasvjetljavanja svih okolnosti djela", dodao je.

"Mi smo napravili preliminarno testiranje iz kojeg smo vidjeli da je jedan od sudionika bio pod utjecajem alkohola", rekao je zamjenik načelnika. "Ne vidimo nekakav velik razlog zbog kojeg je trebalo doći do ovakvog sukoba, osobito do ovako teških posljedica. Prema onome što smo do sada utvrdili, to ne upućuje da se moglo raditi o nekakvom ozbiljnom verbalno-fizičkom sukobu, ali su posljedice najteže koje su mogle biti", rekao je.

Ozlijeđeni 21-godišnji pripadnik HV-a prevezen je u Opću županijsku bolnicu Požega, gdje su se liječnici borili za njegov život. No zbog teških ozljeda umro je jutros oko 9:20.

Dvadesetogodišnjak koji je nasmrt pretukao 21-godišnjeg pripadnika Hrvatske vojske osumnjičen je za nanošenje teških tjelesnih ozljeda sa smrtnim ishodom te mu je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na više svjedoka. Njegova odvjetnica kaže da je priznao zločin i sve detaljno opisao.

Nije prijavljen za ubojstvo. Prijatelja vojnika je cipelario na podu

Policija je ranije danas objavila detalje premlaćivanja. Naveli su kako je nakon kraće verbalne prepirke 20-godišnjak fizički napao 21-godišnjaka, zadavši mu više udaraca u predjelu glave. "Uslijed udaraca 21-godišnjak je pao na pod, a osumnjičeni ga je nastavio udarati još par puta i napustio mjesto događaja. Ozlijeđeni 21-godišnjak je prevezen u Opću županijsku bolnicu u Požegi, gdje je u nedjelju, 16. travnja, u jutarnjim satima od posljedica ozljeda preminuo", objavila je policija.

Napadač, dakle, nije prijavljen za ubojstvo, već za kazneno djelo teške tjelesne ozljede s posljedicom smrti. Prijeti mu od 3 do 15 godina zatvora. Državno odvjetništvo nije preinačilo prijavu.

Mladi vojnik i napadač bili su prijatelji, igrali su nogomet zajedno. "Bili su nerazdvojni"

Portal Požega.eu objavio je kako su dvojica mladića bili dugogodišnji prijatelji koji su praktički odrasli zajedno i da su te noći bili u zajedničkom izlasku. O motivima premlaćivanja još se uvijek ne zna ništa. "Zajedno su odrastali od malih nogu, samo godinu dana su razlike. Družili su se, dijelili dobro i zlo. Nerazdvojni su bili", u nevjerici za portal prepričavaju mještani.

M.K. i pretučeni Jakov dijelili su i travnjak nogometnog kluba za koji su obojica igrali, trenirali i odlazili na njegove utakmice. Napadač je igrao na poziciji golmana, a usmrćeni mladić na poziciji stopera.

"Ne mogu vjerovati da se takvo nešto može dogoditi, a pogotovo da dva prijatelja mogu nešto takvo napraviti. Jedna velika žalost za sve", rekao je Lukas Begić iz NK Jakšića.

Prijatelji pretučenog mladića iz osnovne i srednje škole, sumještani i suigrači iz nogometnog kluba su u šoku. Kazali su da je bio jako dobar dečko. Požega.eu objavio je i da je Jakov ostao u Hrvatskoj vojsci, dok su ostali članovi obitelji otišli raditi u Njemačku.

 

Golema tuga u Požegi i okolici

U međuvremenu se od ubijenog Jakova opraštaju prijatelji, poznanici, nogometni klub za koji je igrao, klub u kojem je započeo...

"Naš prijatelj i suigrač Jakov Bočkaj jutros nas je prerano napustio u svojoj 21. godini. Teško je vjerovati da više nećemo zajedno obući dres i kopačke, igrati s njim i zajedno se družiti. Jakov je ostavio trag na terenu i u našim srcima, bio je dobar prijatelj, igrač, sumještanin, uvijek nasmijan i podrška svim igračima. Obitelji, rodbini i prijateljima izražavamo iskrenu sućut i pružamo svu moguću podršku. Počivaj u miru, Jakove!" objavio je NK Eminovci na svojoj Facebook stranici. U tom je klubu igrao mladi vojnik. Brojni prijatelji i mještani ispod objave ostavili su poruke sućuti obitelji. 

Naš prijatelj i suigrač Jakov Bočkaj jutros nas je prerano napustio u svojoj 21. godini. Teško je vjerovati da više...

Posted by NK Eminovci on Sunday, April 16, 2023

Oglasio se i klub u kojem je započeo.

"Jakove, počivaj u miru Božjem. Velika tragedija i tuga pogodila je požeštinu. U 21. godini preminuo je Jakov Bočkaj, igrač Nk Eminovci i naš nekadašnji junior koji je dres kluba nosio od 2015.-2018. godine.

'Boćo' je sa suigračima u petak odradio zadnji trening i nažalost zauvijek nas napustio. Obitelji i prijateljima iskrena sućut", objavio je NK Slavonija Požega. 

Jakove,počivaj u miru Božjem. Velika tragedija i tuga pogodila je požeštinu. U 21. godini preminuo je Jakov Bočkaj,...

Posted by NK Slavonija Požega on Sunday, April 16, 2023

Proglašen dan žalosti

Oproštaj je objavio i portal općine Jakšić iz koje je Jakov. Općina je za sutra proglasila dan žalosti.

"Obitelji, prijateljima i suigračima našeg Jakova iskrena sućut i najveća podrška u ovim teškim trenucima. Loše i zlo se događa oko nas, često istrpiš i kažeš bit će bolje. No mnoge je ova vijest potresla vise nego ijedna druga jer ćemo ga pamtiti kao vrhunskog, dobrog i skromnog dečka. Kao vojnika i nogometnog igrača. Počivaj u miru Božjem Jakove, nema onoga tko nije šokiran, tko se nije naježio tvojim preranim odlaskom, a to govori kakav si ostavio trag na ovoj zemlji! Negdje tamo gore ćeš nastaviti ganjati loptu i sijati svoju dobrotu!" stoji u objavi 257 portala. 

Obitelji, prijateljima i suigračima našeg Jakova iskrena sućut i najveća podrška u ovim teškim trenucima. Loše i zlo se...

Posted by 257portal on Sunday, April 16, 2023

U nogometnom klubu dobro su poznavali preminulog vojnika.

"Bio je jako dobar sportaš. Volio je da mu se kaže ako pogriješi, on je to popravio, ja sam ga gurao. On ne bi ni mačku zgazio", rekao je bivši trener Denis Ružman za Novu TV, koji poznaje i napadača. "Pravio je probleme, svađao se sa svima, sa svim igračima, ali ne bih nikad rekao da bi on nešto takvo napravio. Ne vjerujem ni sad", rekao je.

"Vidio sam ga u subotu ujutro, vozio se autom prema Požegi. Ni po čemu se nije dalo naslutiti da ima ikakve veze s napadom na Jakova", rekao je za Jutarnji list jedan mladić iz Eminovaca.

Pročitajte više