Novi dvobroj časopisa "Svjetlo"

OGRANAK Matice hrvatske (MH) iz Karlovca predstavio je danas u prostorijama Društva hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu novi dvobroj časopisa za kulturu, umjetnost i društvena zbivanja ´Svjetlo´.

Prethodne dvije redakcije koje su časopis ´Svjetlo´ vodile tijekom devedesetih godina, odnosno u vrijeme za i nakon Domovinskog rata, veliku su pozornost posvećivale mjesnim temama, odnosno tomu što je Karlovac za Hrvatsku, te su pisale o njegovim potencijalima, spomenicima i ulicama, istaknula je tom prigodom glavna i odgovorna urednica časopisa Irena Lukšić.

Ona drži kako je to vrijeme prošlo, te je apelirala na sve prijatelje Karlovca da se s dobrim tekstovima mogu priključiti objavljivanju u ´Svjetlu´.

Upozorila je kako je uredništvo časopisa donijelo odluku da u časopisu neće objavljivati političke tekstove.

Predsjednik MH Karlovac i član uredništva Ivan Jurković rekao je kako je želja uredništva da ´Svjetlo´ ne bude samo lokalni list.

Napomenuo je i kako od 1990. časopis izlazi četiri puta godišnje, a poonekad izađe i kao dvobroj.

Voditelj promotivnih i stručnih djelatnosti DHK-a Anđelko Novaković ocijenio je kako je ´Svjetlo´ ´sjajan susret zavičajnog, univerzalnog i nacionalnog na književnom, estetskom i kulturnom planu´.

Časopis ´Svjetlo´ prvotno je pokrenut 1884. kada je izlazio do 1904. s urednikom Dušanom Lopašićem, kasnije je obnovljen kao časopis MH Karlovac i izlazio je od 1965. do 1969., dok je treća varijanta časopisa pokrenuta u travnju 1971. kada je izlazio kao mjesečnik, ali je ubrzo iste godine i ukinut, podsjetio je tom prigodom akademik Nedjeljko Fabrio.

Dodao je i kako je ´Svjetlo´, kakvo se danas može čitati, iznova pokrenuto 1990.

Dvobroj ´Svjetla´ (3-4) donosi tekstove Sunčane Škrinjarić, Sanje Lovrenčić, Georgija Para, Marine Šur Puhlovski, Žarka Milenića, Irene Lukšić, Danka Plevnika, Lidije Zozoli, Nikite Nankov i Julija Derossija, kao i pjesme Miroslava Kirina.

Pročitajte više