Novi izgred Jožka Jorasa na granici

SLOVENAC Jožko Joras koji živi u selu Mlini, u općini Buje, a već više godina ne želi priznati jurisdikciju hrvatske države u tom dijelu Istarske županije te povremeno radi međugranične izgrede, pojavio se i danas u podne s nekoliko istomišljenika na mostu preko kanala Svetog Odorika, između hrvatskoga i slovenskog graničnog prijelaza Plovanije i Sečovlja, noseći dva transparenta.

Jedan od tih transparenata zakačio je uz ogradu na slovenskoj strani obale ovog kanala, dok je drugi postavio uz zid na sredini mosta.

Za razliku od jučerašnjeg dana - kada je Joras s još trojicom Slovenaca postavljenjem greda na graničnom prijelazu sa slovenske strane, na nekoliko sati blokirao promet - danas se promet nesmetano odvijao u oba smjera.

Dio slovenskih gostiju prolazeći pored Jorasa izražavao je svoje neslaganje s njegovim postupcima, no bilo je i takvih poput koji su mu izražavali potporu.

Na transparentima je bio ispisan slijedeći tekst na slovenskom jeziku: "Sve grane slovenske vlasti lokalne i državne razine pokušavaju polomiti kralješnicu istinskim i pravim Slovencima" i "Predsjednik Drnovšek pomaže izbrisanima, dok je Slovence pri hrvatskoj granici otpisao".

Današnji prosvjed pratili su malobrojni hrvatski i slovenski novinari, a Joras je ponovno bio nepovjerljiv prema našim novinarima i nije želio dati nikakve izjave.

Tako na pitanje jednog hrvatskog novinara hoće li se sutra susresti sa slovenskim ministrom unutarnjim poslova Radom Bohinjcem, kako su prenijeli slovenski mediji, Joras takvu informaciju nije htio ni potvrditi ni opovrgnuti.

Pročitajte više