Novi jaki potres pogodio Italiju

GRAĐANI L'Aquile pripremaju se za sutrašnji veliki pokop čak 150 žrtava potresa koji su započeli u ponedjeljak ujutro i nastavili se cijeloga ovog tjedna, a večeras je područje pogodilo i novo podrhtavanje tla jačine 4,9 stupnjeva po Richterovoj ljestvici.

Posljednje brojke govore kako je u njima poginulo 281 osoba. Tijela žrtava koje neće biti sutra pokopane na skupnom sprovodu predana su obiteljima, osim onih koji još uvijek nisu identificirani. Sprovodi će se sutra održavati i diljem regije. Na vrhu stepenica koje vode do Palače sporta postavit će se oltar na kojem će vatikanski državni tajnik Tarcisio Bertone uz poglavara L'Aquilske nadbiskupije Giuseppea Molinarija  držati misu, piše ANSA.

Organizatori strahuju od novih potresa

Papa je samo za ovu priliku dopustio da se misa i pogreb održavaju na Veliki petak što nije običaj Katoličke crkve. U sedam sati ujutro bit će izneseni lijesovi koji će na tome mjestu stajati do početka mise u 11 sati. Nakon kršćanske, bit će održana i muslimanska ceremonija pokopa za šest Muslimana žrtava potresa.

Izravan prijenos cijelog tužnog događanja na svome programu će imati Rai Uno, Canale 5, Sky i La 7. Planira se i postavljanje velikih ekrana u šatoru kak ne bi nastala gužva te da bi svi u miru mogli pratiti ceremoniju. Sutra ću grad ponovno doći i Silvio Berlusconi te mnogi ministri i predstavnici Senata. Organizatori se boje da bi podrhtavanje zemlje, koje nije prestalo od velikog potresa u ponedjeljak, moglo pomrsiti planove, a očekuje se i da bi mogla početi padati kiša.

Mnoge zemlje već ponudile "posvajanje" spomenika u porušenom gradu

Talijanski premijer Silvio Berlusconi danas je kontaktirao sa stranim vođama kako bi se nastavila akcija "posvajanja" spomenika koju je prvo, prije dva dana, predložio američkom predsjedniku Baracku Obami. Berlusconi tvrdi kako su strani vođe sjajno prihvatili ideju da svaka zemlja svojim novcem obnovi poneku porušenu kulturnu znamenitost.

Uz SAD i neke europske zemlje koje su već prethodnih dana ponudile svoju pomoć, danas je talijanski premijer dobio pisma namjere iz Kazahstana, Pakistana, Irske, Slovenije i Francuske. Praktički su sve kulturne znamenitosti L'Aquile oštećene u potresima i rade se planovi na koji način obnoviti grad.

Talijanski predsjednik otjerao fotografe

Danas ga je posjetio i talijanski predsjednik Giorgio Napolitano koji se ljutio na fotografe koji ga snimaju. "Nisam se ovdje došao slikati, maknite se. Nemojte dosađivati", rekao je 83-godišnji talijanski predsjednik. Tijekom akcije spašavanja preko 150 ljudi je iz ruševina izvučeno živo, a potraga će trajati i preko vikenda.

I.Kri.
Foto: AFP

Pročitajte više