Novi lijek protiv raka dojke mogao bi zamijeniti tamoksifen

NOVI razred lijekova za rak dojke, inhibitori aromataze, mogli bi pomoći ženama da im se rak ne vrati, objavili su istraživači.

No još je prerano da bi se lijek preporučio kao zamjena za tamoksifen, najčešći lijek za rak dojke, koji liječi bolest, ali je i sprečava u žena s najvećim rizikom.

"Naša je poruka da sad postoji mogućnost izbora koje relativno nedavno nije bilo", kaže dr. Robert Carlson, profesor onkologije na kalifornijskom sveučilištu Stanfordu.

Nova studija objavljena na sastanku specijalista za rak dojke u San Antoniju u Teksasu pokazala je da je vjerojatnost povratka bolesti manja u žena koje su s tamoksifena prešle na novi lijek Arimidex.

Lijek Arimidex proizvodi tvrtke AstraZeneca, generičko mu je ime anastrozole, a jedan je iz novoga razreda lijekova na hormonskoj bazi nazvanih inhibitorima aromataze.

Oni djeluju različito od tamoksifena, ali svi smanjuju utjecaj estrogena, hormona koji potiče rast tumora.

Dr. Francesco Boccardo s talijanskog Nacionalnoga instituta za istraživanje raka i njegovi kolege testirali su više od četiristo žena poslije menopauze koje su barem dvije godine uzimale tamoksifen.

Polovina pacijentica nastavila je uzimati tamoksifen do preporučene granice od pet godina, a polovina je prešla na Arimidex.

Samo je osam žena na Arimidexu ponovno dobilo rak, a ženama na tamoksifenu bolest se vratila u 16 slučajeva, kažu istraživači.

Žene na Arimidexu nisu živjele ništa duže, kaže Carlson, ali i taj bi se podatak s vremenom mogao promijeniti.

"Mislim da sada možemo zaključiti da je anastrozole bolji od tamoksifena kad se promatra vrijeme preživljavanja bez povratka bolesti", rekao je i dodao da je isti slučaj i sa sličnim lijekom letrozoleom.

Prošli su mjesec istraživači u Kanadi prekinuli studiju letrozolea, koji proizvodi švicarski Novartis pod imenom Femara, jer je za 43 posto smanjio opasnost od vraćanja raka. Liječnici su željeli da svi oboljeli od raka dojke dobiju taj novi lijek.

Tamoksifen na polovinu smanjuje opasnost od povratka raka dojke, ali učetverostručuje opasnost od raka maternice te od stvaranja krvnih ugrušaka koji mogu izazvati srčani i moždani udar te emboliju.

Osim toga, tamoksifenov zaštitni učinak nestaje nakon pet godina, a istraživači se nadaju da bi inhibitori aromataze mogli bolje sprečavati rak, a da ne izazovu toliko slučajeva raka maternice ili ugrušaka krvi.

Istraživači naglašavaju da upotreba inhibitora aromataze nije sigurna u žena čiji jajnici još funkcioniraju, tj. novi je lijek beskoristan u žena prije menopauze.

(Hina) vm dgk

Pročitajte više