SUKOB OKO VRHOVNOG SUDA

Novi Milanovićev istup: Plenković je ružan, seljački je napao jednu ženu

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

PREDSJEDNIK Zoran Milanović danas je prozvao premijera Plenkovića, predsjednika SDSS-a Pupovca i predsjednika sabora Jandrokovića zbog vrijeđanja njegove kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda. 

Uzvratio im je uspoređujući ih s karakteristikama iz naslova talijanskog filma "Ružni, prljavi, zli", pa je tako jednog nazvao ružnim, drugog prljavim, a trećega zlim.

"Đurđević je moj kandidat ako ne odustane, a sve rade da odustane, zato je vrijeđaju i difamiraju i vuku kroz blato", rekao je Milanović u Rijeci, reagirajući na poruku premijera Andreja Plenkovića da HDZ neće podržati Milanovićevu kandidatkinju jer krši pravni poredak i proceduru izbora.

Nakon što je Milanovićev ured predložio Državnom sudbenom vijeću da se raspiše novi javni poziv za izbor predsjednika Vrhovnog suda, a Zlata Đurđević potvrdila da će se na njega javiti, Milanović je ustvrdio da je od tog trenutka krenulo "pljuvanje, gaženje i valjanje po blatu Zlate Đurđević, profesorice kazneno-procesnog prava u Zagrebu".

Ružni, prljavi i zli

"Radi se o ljudima koji ne prezaju ni pred čim. Da, moj ured je predložio Đurđević. Nije protuustavno, što god govorili Šeks i njegovi kumovi. Moj ured se obratio DSV-u i sad su raspisali novi poziv. Te sekunde krenula je divljačka difamacija Đurđević. Od tog trenutka kreće pljuvanje po Zlati Đurđević i provlačenje nje po blatu", rekao je Milanović.

Rekao je da u pljuvanju sudjeluju tri osobe.

"Kako bi Talijani rekli - ružni, prljavi i zli. Svatko od tih likova ima jednu karakteristiku. Prvi, Plenković, je ružan. Ne mislim fizički. To je takva seljačka i divljačka uvrede jedne žene koja nije napravila ništa. Tako govoriti o 50-godišnjoj ženi kao da je njegova priležnica, a on svodnik. Gdje je Sarnavka, gdje su žene SDP-a? I govoriti da ju povlačim kroz blato...", rekao je Milanović.

Za Pupovca je rekao da je čovjek koji je "na pravdi Boga s 10.000 glasova hrvatskih Srba ušao u Sabor", upitavši koga on predstavlja i u čije ime on govori. 

"Drugi je prljav. To je Pupovac, koji je rekao da je Zlata Đurđević padobranac. Kaže čovjek koji je sa 10.000 glasova Srba ušao u sabor. Na svakim izborima dobijem više glasova Srba nego što je Pupovac dobio u cijeloj njegovoj mizernoj političkoj karijeri. Josipović je to nazivao etnobiznisom, ja čaršijskim lopovlukom", kazao je predsjednik.

Pozvao ga je da vrati nekretnine u Preradovićevoj koje mu je njegova vlada greškom dala.

"To su nekretnine srpske Prosvjete, ne njegove klike koja arči i banči taj novac. Neka to prodaju i podijele Srbima na Baniji", poručio je Milanović Pupovcu.

Ocijenio je da je Pupovac zadnji koji može govoriti "da je padobranka osoba koja je pravi sveučilišni profesor, za razliku od njega koji već 30 godina politizira i trguje".

"Njonjo je lažov"

Trećim, "zlim likom" nazvao je predsjednika sabora Gordana Jandrokovića, koji je danas rekao da je protiv Zlate Đurđević jer je bila protiv izručenja ljudi odgovornih za ubojstvo Đurekovića.

"I, konačno, treći. Zao. To je Njonjo. Da, Njonjo, tako ga zovu u HDZ-u. On je danas rekao da je protiv Đurđević zato što je ona bila protiv izručenja osoba odgovornih za ubojstva Đurekovića. Ona je htjela da ostane prvotna verzija zakona Lex Perković. Da je ostala prvotna verzija, Karamarko i Njonjo bili bi sretni. Predsjednik sabora je lažov i igra se opasnim stvarima, optužio ju je da je državni izdajnik. Što je sljedeće? Hoće li joj brojati krvna zrnca? Đurđević se i meni protivila u vezi tajnosti istraga. Ona se ne ustručava reći, a naš Kim Jong-un protivi se njoj", rekao je Milanović.

"Zadnji je koji smije govoriti da je ona padobranka. Što je učinila protivno zakonu?" pita se Milanović.

"Premijer pokazuje sociopatsku crtu"

Upozorio je i da bi zemlja mogla ući u krizu  ako se ne izabere predsjednika Vrhovnog suda, jer tada nemamo niti predsjednika Državnog izbornog povjerenstva, koje mora funkcionirati stalno.

"Osoba je pristala biti kandidat jedinog Ustavom ovlaštenog predlagatelja. Rekao sam joj 'kako hoćete'. Ako ne izaberemo predsjednika ili predsjednicu Vrhovnog suda, nemamo ni predsjednika Državnog izbornog povjerenstva. Oni su to prepoznali i skinuli teret sa sebe. Oni su passe, izvrijeđali su ju i počeli su ju difamirati. Što ćemo sada? Ona je moj kandidat. Ta osoba, bude li živa i zdrava i odupre li se ovoj divljačkoj hajci, ona će doći u sabor i tamo će joj ti tipovi morati objašnjavati zašto nije dobra. To ćemo gledati", kazao je Milanović.

"Poruka Pupovcu - predstavnik svih siromašnih, manipuliranih Srba sam ja, zagrebački Hrvat porijeklom iz Dalmacije. Bok, Pupovac! Premijer pokazuje sociopatsku crtu manipulacije diplomatima koji ne znaju kad će ići u službu. On je bio drugorazredni diplomat dok ga Šeks nije povukao za ruku", dodao je.

Ustvrdio je i da se bira predsjednik Vrhovnog suda, na kojemu se HDZ-u sudi za pljačku, u drugom stupnju presude kojom su proglašeni krivima i dužni platiti hrvatskim ljudima 10 milijuna kuna.

Na Mostovu inicijativu rušenja aktualnog predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse rekao je da se predsjednika Vrhovnog suda može smijeniti samo ako je protiv njega na snazi pravomoćna optužnica za djelo koje ga čini nedostojnim obnašanja te dužnosti.  

Pročitajte više