Novi ministar kulture štovatelj je Ante Pavelića i bivši predsjednik mladeži HČSP-a

Foto: Hina, HČSP

HDZ je na mjesto ministra kulture postavio Zlatka Hasanbegovića,  povjesničara na Institutu Ivo Pilar koji je široj javnosti do sada bio prilično nepoznat.


Hasanbegović je, uz to, predsjednik Nadzornog odbora Počasnog blajburškog voda te suradnik različitih inicijativa za utvrđivanje žrtava poratnog komunističkog terora, posebice među muslimanima u BiH.

Pažnju javnosti privukao je u svibnju 2015. godine kad je gostujući u emisiji Otvoreno na HRT-u negirao hrvatski Ustav i antifašizam izjavivši kako "antifašizam nije u izvorišnim osnovama hrvatskog Ustava".

Bez obzira što u izvorišnim osnovama hrvatskog Ustava stoji da se povijesno pravo hrvatskog naroda na punu državnu suverenost očitovalo "u uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju Drugoga svjetskog rata, izraženoj nasuprot proglašenju Nezavisne Države Hrvatske (1941.) u odlukama Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (1943.), a potom u Ustavu Narodne Republike Hrvatske (1947.)", gostujući kod notornog Velimira Bujanca u svibnju prošle godine Hasanbegović je rekao kako je 1945. godine utemeljena Jugoslavija kao negacija hrvatske države.

"Sjeme suvremene Hrvatske, koja je stvorena 90-ih, posijano je na Bleiburgu", konstatirao je Hasanbegović.

Štovatelj Ante Pavelića

Osim očitog nepoznavanja Ustava, Hasanbegović u javnosti nastoji stvoriti sliku ideološki neobojenog i objektivnog stručnjaka kojemu je isključivo stalo do povijesne istine. No, da je Hasanbegović ne blizak nego aktivan u ekstremnoj desnici vidljivo je na stranicama notornog proustaškog HČSP-a na kojima se navodi kako je on 1996. godine postao predsjednikom mladeži ove stranke bliske HDZ-u.



"Tek prijelazom dr. sc. Zlatka Hasanbegovića 1996. godine iz Hrvatskog oslobodilačkog pokreta u Hrvatsku čistu stranku prava, i njegovim preuzimanjem vodstva Mladeži, Hrvatska starčevićanska pravaška mladež organizacijski jača, dobiva na svojoj snazi i značaju", stoji na službenim stranicama stranke koja otvoreno veliča ustaštvo i Antu Pavelića.

Štoviše, kako je gore navedeno, Hasanbegović je u HČSP prešao iz HOP-a, Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, političke organizacije koju je u Argentini pedesetih godina utemeljio osobno Ante Pavelić te koja je zamišljena kao nasljednik ustaškog pokreta.

Ideja da gay parovi posvajaju djecu Hasanbegoviću je bizarna

Hasanbegović je blizak udruzi "U ime obitelji" Željke Markić poznatoj po njihovom referendumu za ustavno definiranje braka kao zajednice muškarca i žene.

"Same te ideologije koje dovode u pitanje tradicionalnu definiciju braka kao zajednice muškaraca i žene su proturječne i nedosljedne budući da isti oni krugovi koji zagovaraju tezu o potrošenosti braka traže njenu redefiniciju putem uvođenja takozvanoga istospolnog braka na što se nadovezuje i bizarna zamisao o posvajanju djece", rekao je Hasanbegović 2013. godine za HRT-ovu emisiju Mir i dobro.

 

Pročitajte više