Novi ministar u srednjoj išao na popravne: "Obrazovanje mi nije bilo prioritet"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

DA Mario Banožić, novi ministar državne imovine u vladi Andreja Plenkovića, nije bio baš gimnazijalac za primjer, moglo se ovih dana pročitati po krajnje desnim portalima. Banožić je, kako doznajemo, a i čitamo, sasvim sigurno išao na popravni u prvom i drugom razredu srednje, a navodno je s istim neuspjehom pohađao i ostala dva razreda.

Naš izvor, uz to, svjedoči da je Banožić "bio najlošiji učenik u razredu". "Da je otišao na popravni jednom, ajde, dogodilo se, ali on je svake godine išao na popravni", kaže osoba koja tvrdi da dobro poznaje aktualnog ministra iz toga vremena.

Loš uspjeh u školi ne mora govoriti baš ništa o nečijoj inteligenciji ni o ostalim kvalitetama i sposobnostima. No kada se čovjek nakon toga odluči za političku karijeru, pa se učlani u vladajuću stranku i preko nje dogura do ministarskog mjesta u vladi koja rado ističe značaj školovanja, e onda priča postaje zanimljiva.

Diplomirao među prvima

Stoga smo mailom zamolili ministra da nam objasni kako su mu tekli školski dani te koliko je na njegov uspon u državnom aparatu utjecalo učlanjenje u vladajuću partiju. Evo odgovora:

"U mom osnovnom, srednjoškolskom i akademskom obrazovanju nije postojala grupa predmeta koja mi je predstavljala problem. Osnovnu školu Josipa Kozarca u Vinkovcima završio sam s odličnim uspjehom, a Prirodoslovno matematičku gimnaziju Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima s vrlo dobrim uspjehom.

Ipak, u srednjoškolskom razdoblju, kao i većini adolescenata učenje i obrazovanje mi nije uvijek bilo prioritetno. Ugledna i kvalitetna vinkovačka gimnazija stvorila mi je dobro predznanje za upis na Ekonomski fakultet u Osijeku, na kojem sam diplomirao među prvima u generaciji 2002. godine.

U želji za nadogradnjom vlastitog znanja, upisao sam i završio poslijediplomski znanstveni studij na Ekonomskom fakultetu u Osijeku 2008. godine, gdje sam također i doktorirao 2013. godine. Cijelo svoje akademsko obrazovanje prošao sam s odličnim uspjehom", tvrdi Banožić te nas informira kako mu je "politički angažman započeo 21. lipnja 2007. godine".

Nije odgovorio kakvu je ulogu u njegovu karijernom usponu igralo učlanjenje u HDZ.

Članak s Gabrijelom Žalac

Prema službenim podacima, Banožić je radnu biografiju počeo pisati kao komercijalist, direktor i voditelj veleprodaje po vinkovačkim tvrtkama. Dvije godine prije ulaska u HDZ počinje raditi u Vukovarsko-srijemskoj županiji kao "stručni suradnik", no pravi uzlet slijedi od 2009. godine kada postaje voditelj županijskog "odsjeka turizma", pa pomoćnik županijskog pročelnika Upravnog odjela za regionalni razvoj i međunarodnu suradnju, pročelnik županijskog Upravnog odjela za turizam i kulturu... Sve do predstojnika Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji i, na koncu, do ministarske fotelje. Bavio se i znanošću, uz ostalo, s Gabrijelom Žalac, donedavnom ministricom, supotpisao je rad "Mapiranje turističkog potencijala: Preduvjeti razvoja turizma u kontinentalnoj Hrvatskoj", objavljen 2015. godine u Ekonomskom vjesniku, časopisu osječkog Ekonomskog fakulteta. Radio je i kao asistent na vukovarskom Veleučilištu Lavoslav Ružička i docent na osječkom Ekonomskom fakultetu.
 

Pročitajte više