Novi mobiteli za 1,28 milijardi ljudi na Zemlji do kraja godine

PRODAJA mobilnih telefona, prema rezultatima istraživanja američke agencije Gartner, u svijetu bi se ove godine trebala povećati za 11 posto u odnosu na prošlogodišnju. Lani je prodano 1,15 milijardi mobilnih aparata, dok se ove godine u upotrebi očekuje njih 1,28 milijardi.

Prvom tromjesečju ove godine novi mobilni uređaj priuštilo si je 294 milijuna korisnika, dok se za drugi kvartal očekuje skok na 300 do 305 milijuna. Tek se u trećem tromjesečju očekuje blagi pad i to s obzirom na pad prodaje uređaja marke Motorola i LG.

Prema Gartneru, pad prodaje potonjih brandova objašnjava se zasićenjem tržišta mobitela u najrazvijenijim dijelovima svijeta, naročito u Sjevernoj Americi, zapadnoj Europi i Japanu.
Zapadni dio Starog kontinenta je najosjetljiviji u tom smislu, jer se tamo očekuje pad za oko 1,5 posto odnosno prodaju "tek" 188 milijuna aparata.

S druge strane, zahvalno tržište za plasman uređaja pokretne komunikacije je područje jugoistočne Azije. Tamo se očekuje porast potražnje za oko 18 posto odnosno nove uređaje će nabaviti 472 milijuna ljudi.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Pročitajte više