Novi model zapošljavanja u SOA-i: Tata u penziju, sin u službu!

BIVŠI ravnatelj SOA-e Tomislav Karamarko i dalje je zadržao svoj utjecaj u staroj službi. Njegovo ime ne samo da otvara sva vrata, nego i zapošljava djecu umirovljenih agenata! Tate i mame u penziju, a djeca u službu!

Posljednji splitski primjer zaposlenja mladog Marka Peze, koji je odnedavna vježbenik SOA-e, nakon što je njegov otac Ante Pezo svježe umirovljen, tek je jedan u nizu slučajeva koji model zapošljavanja u Obavještajnoj agenciji pretvara u nasljedno pravo.

SOA - omiljena među HDZ-ovcima

U SOA-i su svoju djecu zbrinuli mnogi istaknuti HDZ-ovi dužnosnici. Prije koju godinu velika se prašina digla kada se otkrilo da su svoje kćerkice u tajnoj službi zaposlili Ivica Mladineo i Mladen Barišić, danas s druge strane zakona.

Nije nikakvo iznenađenje da je i tata Pezo jedan od viđenijih splitskih HDZ-ovaca. Bio je predsjednik stranke u gradskom kotaru Visoka i djelatnik MUP-a, a 2004. godine prešao je u centralu SOA-e na Katalinića brigu. Svojedobno se čak špekuliralo da bi mogao postati načelnik splitske Policijske uprave.

Agentura na prosjačkom štapu

Nije ipak sve blistavo u Karamarkovoj staroj službi. Kriza i recesija uzele su danak pa tako oslabjeli budžet na može podnijeti financijski teret umirovljenja brojnih agenata, koji su iz SOA-e otpremljeni rješenjem u kojem im se agencija obvezuje isplatiti otpremninu u visini pet mjesečnih plaća za koje trenutačno nema sredstava. Kad će im biti plaćeno, ne zna se.

Pročitajte više