Novi načelnik zagrebačke policije Krešimir Šulc stupio na dužnost

RJEŠAVANJE najtežih kaznenih djela kao što su ubojstva, silovanja i eksplozije, sprječavanje i suzbijanje organiziranog kriminaliteta, korupcije, gospodarskog kriminaliteta te povećanje cestovne sigurnosti prioriteti su na kojima će raditi zagrebačka policija, najavio je danas novi načelnik PU zagrebačke Krešimir Šulc koji je na toj dužnosti naslijedio umirovljenog Ivana Babića.

Prije imenovanja za načelnika Šulc je radio kao voditelj Operativno-komunikacijskog centra zagrebačke policije, a u policiji je od 1984.

Predstavljajući novog načelnika, zamjenik ravnatelja policije Jakob Bukvić kazao je kako je ove godine stanje sigurnosti u Zagrebu nezadovoljavajuće zbog porasta općeg kriminaliteta, prije svega razbojništava, provala i krađa automobila.

"Očekujemo da novi načelnik poduzme hitne radnje kojima će se trend rasta kriminaliteta zaustaviti", kazao je Bukvić. Dodao je da se s dolaskom novog načelnika mogu očekivati i neke kadrovske promjene u zagrebačkoj policiji, te kako će se ustrajati da se na čelna mjesta postave kvalificirani, stručni ljudi, što, kako tvrdi, nije bio slučaj u posljednjih nekoliko godina. Pritom je napomenuo da na posao trenutno čeka oko 150 diplomiranih kriminalista.

Od novog načelnika policije očekuje se i daljnje poboljšanje suradnje s medijima, kazao je Bukvić.

Zamoljen za komentar napisa u tisku o prometnoj nezgodi koju je Šulc skrivio, glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun potvrdio je da je Šulc lani, vozeći službeni automobil unatrag, oštetio metalnu ogradu. Prekršajni sud ga je kaznio opomenom, a u disciplinskom postupku od plaće mu je u dva navrata oduzeto 20 posto, kazao je Mehun, dodavši da je šteta u nezgodi iznosila oko 400 kuna, te da je Šulc o svom trošku popravio štetu na automobilu.

"Prema pravilima karakter počinjenog prekršaja ne priječi daljnje napredovanje u policijskoj službi", kazao je Mehun.

Bukvić je pritom dodao da niti jedan policajac neće biti amnestiran od odgovornosti, a kao primjer naveo je da je osobno prije mjesec dana imao lakšu nezgodu u kojoj je oštetio automobil. Tvrdi da je šteta bila manja nego cijena troškova očevida, no da je svejedno pozvao policiju, te da je prekršajno prijavljen.

Novi načelnik zagrebačke policije Krešimir Šulc (39) diplomirani je kriminalist. Do Domovinskog rata bio je specijalac Jedinice za posebne zadatke i policajac u zagrebačkoj Zračnoj luci Pleso, a od 1991. do 1994. instruktor u Antiterorističkoj jedinici Lučko, a potom pomoćnik i zamjenik zapovjednika te jedinice. Nakon rata prelazi u PU ličko-senjsku, pa u sjedište MUP-a, a u zagrebačkoj policiji je od 1999.

Pročitajte više