Orke i dalje napadaju brodove, potopile jahtu kod Maroka

Foto: Shutterstock

Kitovi ubojice (orke) napali su prošloga utorka jahtu u blizini obale Maroka, dok je brod plovio kroz Gibraltarski tjesnac. "Grupa orki se približila i 45 minuta udarala po jahti, što je uzrokovalo oštećenja i prodiranje vode", napisala je na Facebooku poljska turistička agencija Morskie Mile, vlasnik jahte.  

Spasioci i marokanska mornarica uspjeli su prevesti na sigurno kapetana i posadu broda, ali jahti nije bilo spasa. Potonula je blizu ulaza u luku Tanger-Med. Nitko od članova posade nije ozlijeđen, priopćila je turistička agencija.  

"Nitko ne zna zašto se to događa"

Prošlotjedni napad kitova ubojica nije prvi takve vrste. U posljednje dvije godine se u blizini obale Španjolske i Portugala utrostručio broj napada orki na brodove, prema podacima koje je u proljeće objavila istraživačka grupa GTOA, a koja proučava orke oko Gibraltara. 

"Nitko ne zna zašto se to događa. Postoje hipoteze, ali to su samo spekulacije. Ovo je potpuni misterij, bez presedana", rekao je u svibnju biolog Andrew W. Trites sa Sveučilišta British Columbia, a prenosi CBS News. 

GTOA je između srpnja i studenog 2020. zabilježio 52 pomorske interakcije povezane s napadima orka između Gibraltarskog tjesnaca i Galicije, obalne pokrajine u Španjolskoj. Broj incidenata je u narednim godinama porastao - bilo ih je 197 u 2021. i 207 u 2022. godini. 

Pročitajte više