Novi pakistanski premijer pustio suce uhićene od Musharrafa

NOVOIZABRANI premijer Pakistana Yousaf Raza Gillani je donio odluku kojom se desetine sudaca puštaju iz preventivnog pritvora gdje ih je smjestio predsjednik Musharraf.

Među puštenim sucima se nalazi i Iftikar Chaudry, bivši predsjednik pakistanskog Vrhovnog suda, a kojeg je Musharraf u studenom prošle godine dao uhititi u trenutku kada je Vrhovni sud odlučivao o legalnosti njegovog izbora za predsjednika.

Gillani, koji je i sam proveo u zatvoru pet godina pod optužbom za korupcijom, jučer  je izabran za premijera s 264 glasa u parlamentu, nasuprot 42 glasa koje je dobio Musharrafov saveznik Chaudhry Pervez Elahi.

Gillani je član PPP, liberalne stranke koju je vodila ubijena bivša premijerka Benazir Bhutto, a koja je osvojila najveći broj glasova na parlamentarnim izborima u veljači. Gillanijev izbor je podržala široka koalicija koja uključuje i konzervativnu stranku PML-N na čijem je čelu Nawaz Sharif, nekoć ljuti protivnik Benazir Bhutto, a kojeg je Musharraf svrgnuo s vlasti državnim udarom 2006. godine.

Gillani je obećao kako će pustiti uhićene suce, kao i da će od UN zahtijevati međunarodnu istragu o ubojstvu Benazir Bhutto.

Gillani je odbacio špekulacije kako će se tijekom mandata povući kako bi mjesto premijera prepustio Asifu Aliju Zardariju, vođi PPP i udovcu Benazir Bhutto koji još uvijek nema parlamentarni mandat po pakistanskom ustavu nužan za mjesto premijera.

D.A.

Pročitajte više