Novi potpredsjednik i ministri o budućem radu

Ubrzanje privatizacije, prilagodba gospodarstva uvjetima EU, neke su od zadaća koje si postavlja novi potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo Damir Polančec.

Svjestan sam što me očekuje, izazova koji stoje pred hrvatskim gospodarstvom, izjavio je Polančec novinarima u Banskim dvorima nakon prve sjednice Vlade na kojoj je sudjelovao.

Kaže da dobro poznaje situaciju u vanjsko trgovinskoj razmjeni, posebno problem pokrivenosti uvoza izvozom, svjestan je da Hrvatska ne može biti zadovoljna produktivnošću, visokom nezaposlenošću, restrukturiranjem dijelova gospodarstva.

"Nikada se nisam bojao izazova, ni posla, pa tako ni ovoga puta", poručio je novi potpredsjednik Vlade.

Najavio je se u radu oslanjati na tim koji će formirati, te da će usko surađivati s različitim institucijama, od Nacionalnog vijeća za konkurentnost do Ekonomskog fakulteta i Ekonomskog instituta.

Novi ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić najavljuje da će nastaviti reforma zdravstvenog sustava, politiku uvođenja financijskog reda, ali i porasta njegove učinkovitosti.

Ministarstvo će nastaviti strogu kontrolu financijskog poslovanja. Svi moraju biti svjesni da se pravilnom raspodjelom, financijskom kontrolom osigurava bolja učinkovitost, a to znači i uvode novi sadržaji, kazao je.

Najavio je da će se nastaviti politika da se sredstava koja se neracionalno koriste usmjere u kvalitetne sadržaje.

Približavanje EU, euroatlanske integracije, ostaju temeljni prioriteti vanjske politike, najavila je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović.

No, dodala je, puna pozornost posvetit će se bilateralnim odnosima s članicama EU, SAD-om, Kinom, Rusijom, susjedima.

Ministrica za svog prethodnika Miomira Žužula kaže da je bio sjajan ministar i da će trebati veliki napor da se nastavi njegov posao.

(Hina) xum/xbn ysšh

Pročitajte više