Ramljakov nasljednik bit će predstavljen do srijede, tvrde vladajući

Foto: FaH

DO srijede će biti predstavljen novi povjerenik i njegov zamjenik, kazao je HSLS-ovac Darinko Kosor gostujući u emisiji Hrvatskog radija Poligraf.

Prema informacijama HSLS-ovca koji je i predsjednik Odbora za gospodarstvo predstavnici svih vjerovnika u ponedjeljak će se sastati s premijerom. "Svi su zainteresirani da se nagodba završi do 10. srpnja, dakle ne samo vjerovnici nego i vlada, a mislim da bi i građanima i oporbi trebalo biti u interesu da dođe do nagodbe, vjerovnici preuzmu vlasništvo u Agrokorom, firme nastave s poslovanjem i sačuvaju se radna mjesta", rekao je Kosor. "Nije to samo 28.000 radnih mjesta u Agrokoru, to je još 150.000 radnih mjesta u vjerovnicima", kazao je.

Na pitanje dolazi li Sberbank, Kosor nije odgovorio.

Gordan Maras je kazao da je Martina Dalić simbol i maskota svega netransparentnog što se dogodilo u Agrokoru. "Vlada u ovom trenutku nema povjerenje", misli SDP-ovac. HDZ je devedesetih iskoristio rat za privatizaciju u kojoj je nastao i Agrokor, a sada koristi krizu u Agrokoru da traži podršku i kako bi se netransparentnost nastavila, smatra Maras.

SDP-ovac je rekao da premijer nema sposobnost donositi odluke, pa se u Hrvatskoj osjeća kao riba na suhom, za razliku od Bruxellesa gdje mu je ugodno.

Analitičar Goranko Fižulić smatra da je Vlada pogriješila što nije odmah imenovala zamjenika, jer bi u tom slučaju sada taj proces potrage novog povjerenika protekao bez bure.

"Hrvatskoj ne treba loša nagodba koja će imati repove i generirati sporove, koja je rizična za Hrvatsku. Sve što se događalo je kontaminirano i kompromitirano," komentirao je.

Fižulić: Ramljak i privremeno vijeće su privatizirali proces


Roll up je imao sedam izmjena koje nisu bile na povjereničkom vijeću, to je primjer privatizacije cijelog procesa. Drugi primjer, 13. i 14. sjednica koje su bile koncem siječnja još nema zapisnike koji su inače deponirani kod Trgovačkog suda i dobavljačima odnosno vjerovnicima i njihovim odvjetnicima nije omogućen uvid u dokumentaciju.

"Ne znam zašto ne postoje, to je ista stvar kao što smo zahvaljujući medijima doznali da je Ramljak bio do 30. travnja, a ne do 10. travnja zaposlenik Texa", rekao je.

Fižulić je pročitao pismo Francka u kojem su od veljače od Ramljaka tražili uvid u dokumentaciju o roll up kreditu.

"Cijeli proces je privatiziran ne samo od strane Ramljaka nego i od onih koji su sjedili u privremenom vjerovničko vijeću", smatra Fižulić.

Pročitao je i pismo Marice Vidaković koja obavještava dobavljače da je zatražila razgovor sa  povjerenikom i sutkinjom koja vodi proces oko razvrstavanja po razredima. "Tko je gospođa Vidaković da nešto traži od sutkinje? Da li je to moguće u jednoj ozbiljnoj zemlji", rekao je.

Pročitajte više