Novi predsjednik Europskog suda pravde - Vassilios Skouris

BIVŠI grčki ministar unutarnjih poslova Vassilios Skouris imenovan je predsjednikom Europskog suda pravde (ECJ), zamijenivši na tom mjestu Španjolca Gila Carlosa Radrigueza Iglesiasa, priopćio je u utorak Sud.

Skourisa (55), koji je sudac ECJ od lipnja 1999., za predsjednika su izabrali njegovi kolege suci na trogodišnji mandat. Njegov prethodnik Rodriguez Iglesias bio je predsjednik suda od 1994.

Studirajući u Hamburgu u Njemačkoj, Skouris je diplomirao ustavno i upravno pravo a dužnost grčkog ministra unutarnjih poslova obnašao je od 1989. do 1996. godine.

Također je obnašao razne dužnosti u pravnim organizacijama kao što su Centar za međunarodno i europsko ekonomsko pravo u Solunu i Akademija za europsko pravo u Njemačkoj. Godine 1998. izabran je za predsjednika Gospodarsko-socijalnog vijeća Grčke.

Europski sud pravde osigurava ujednačeno tumačenje i djelotvornu primjenu prava Europske unije. Ima sudbenost nad sporovima u koje su uključene zemlje članice, institucije EU, tvrtke i pojedinci.

Pročitajte više