Novi problemi s EU novcem za poljoprivredu. Evo o čemu se radi

Foto: Davorin Visnjic/Pixsell

Udruga konzultanata ruralnog razvoja - UKKRA obratila se priopćenjem medijima zbog zahtjeva koji su uputili Ministarstvu poljoprivrede i Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Zahtjev se tiče produženja natječaja za intervenciju 71.10. iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike RH 2021-2027.

Kako navode, šezdeset milijuna eura vrijedan natječaj za poljoprivrednu proizvodnju iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike korisnicima priređuje tehničke probleme, koji dovode u pitanje potencijalnu regularnost natječaja, upozorava Udruga. Tehničke poteškoće tiču se sustava AGRONET i EONA, preko kojih se provodi podnošenje Zahtjeva za potporu i postupak prikupljanja ponuda. Rok za podnošenje zahtjeva za sufinanciranje preko ovog natječaja istječe u srijedu, 27.3. u 12.00 sati, a nadležne institucije, dodaju uz Udruge, zasad se nisu oglasile o zahtjevima za produženje roka.

Natječaj je donio velike novosti, kao što su isključivo elektronička prijava Zahtjeva za potporu i sustav EONA, preko kojega se provode postupci nabave. Dodatna velika promjena je i odobravanje tehnoloških elaborata za podizanje trajnih nasada. Korisnici upozoravaju na tehničke nedostatke s kojima su se dosad suočili prilikom prijave projekata, a oni se tiču nedostupnosti sustava AGRONET i EONA, te dugog vremena u kojemu se čeka na odobrenje tehnoloških projekata. UKRRA je stoga 14.3.2023. poslala službeni zahtjev Ministarstvu poljoprivrede i Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za produženjem roka za podnošenje zahtjeva za potporu za tjedan dana, kako bi se osiguralo da tehnički nedostaci ne dovedu do nepravilnih prijava.

"Ovo je zahtjev"

"U nastavku navodimo razloge koje smo poslali nadležnim službama, a verziju Zahtjeva šaljemo i u privitku:

1. U sklopu provedbe natječaja sustavi AGRONET i EONA imali su nekoliko planiranih i zakazanih nadogradnji, tijekom kojih nije bilo moguće unositi podatke niti provoditi nabave. Korisnici diljem Hrvatske također obavještavaju da dolazi do povremenog prekida veze u AGRONET-u, što čini unos podataka nemogućim ili značajno otežanim. Trenutno su projekti još u ranoj fazi prijave, što se može vidjeti na temelju broja objavljenih nabava na EONA-i i datumima njihovog zaključivanja.

Protekli natječaji pokazali su da sustav pri punom opterećenju ne radi optimalno, tako da su dodatni prekidi komunikacije izgledni. Budući da su sustavi EONA i AGRONET jedini način prijave projekata, važno je korisnicima nadoknaditi vrijeme u kojima su bili nedostupni.

2. Mnogi korisnici do danas nisu dobili odobrenja tehnoloških elaborata za podizanje trajnih nasada. S obzirom na to da je odobreni tehnološki elaborat obavezna dokumentacija za koju nije moguća dopuna, korisnici su spriječeni u započinjanju postupka prijave. Za pretpostaviti je da će se na neka od odobrenja čekati do završnih trenutaka prijave, što korisnike koji ulažu u podizanje trajnih nasada stavlja u podređen položaj.

3. Produljenje od nekoliko dana neće dovesti do povećanog broja prijava, već će samo poboljšati kvalitetu projekata i dokumentacije. Ako se produljenje odobri za razdoblje kraće od 14 dana, nitko ne može naknadno prijavljivati projekt, zato što u takvom roku ne može završiti postupak nabave.

4. U veljači je kroz razdoblje od nekoliko dana bilo nemoguće elektronički podnijeti Zahtjev za potporu putem sustava NIAS za korisnike registrirane kao trgovačka društva, jer NIAS nije povlačio podatke iz nacionalnih registara. Bilo je problema i sa korisnicima čiji OIB brojevi su počinjali s brojem nula (0) jer se nisu mogli u putem sustava NIAS prijaviti u AGRONET. Budući da su Upravljačko i Provedbeno tijelo uveli elektroničko podnošenje zahtjeva za potporu putem sustava NIAS-a kao uvjet natječaja, dosadašnji tehnički nedostaci i potencijal novih tehničkih nedostataka govore u prilog produženju roka podnošenja zahtjeva za potporu.

5. Predmetni natječaj je prvi natječaj iz SP ZPP RH 2023-2027 kojim je propisana neophodna obavezna dokumentacija za koju nije moguća dopuna. Eventualne daljnje tehničke poteškoće u sustavu mogle bi dovesti do neispravno učitane dokumentacije", opisali su probleme.

UKRRA je od Ministarstva zatražila produženje roka za podnošenje Zahtjeva za potporu od najmanje sedam dana kako bi se korisnicima nadoknadilo razdoblje u kojem im elektronički sustavi nisu bili dostupni. U zahtjevu navode da produljenje od sedam dana ne može dovesti do povećanog broja prijava, već će samo poboljšati kvalitetu projekata i dokumentacije.

Pročitajte više