Novi problemi s povratkom Discoverya na Zemlju

NAKON što su proveli 13 dana u Svemiru, astronautima iz Discoverya zapovijeđno je da ne slijeću na Zemlju, već da kruže oko planeta zbog loših vremenskih prilika na Floridi.

Kako javljaju svjetski mediji, astronauti čekaju dopuštenje iz Kontrolnog centra da pokrenu rakete za kočenje i upute se prema kući.

Samo nekoliko minuta prije nego što je letjelica trebala početi proceduru slijetanja, iz kontrole je javljeno da se operacija otkazuje.

Shuttle je trebao sletjeti u svemirski centar Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi u 4.47 po lokalnom, odnosno 10.46 po srednjoeuropskom vremenu.

Mislilo se da će odgoda slijetanja trajati najmanje 90 minuta zbog niskih oblaka nad Cape Canevarelom, a prvi pokušaj očekivao oko 12:21 sati, no prema javljanju BBC-a, povratak Discoverya odgođen je za puna 24 sata.

Discovery je prvi space shuttle koji će se vratiti na Zemlju nakon katastrofe Columbije koja se raspala prilikom ulaska u Zemljinu orbitu.

Inače, piloti space shuttlea letjelicu zovu "leteća cigla" zbog toga što se na aerodromsku pistu spušta bez motora, poput zračne jedrilice, a ukoliko pri slijetanju ne uspiju "naciljati" pistu, povratak se višestruko komplicira.

Pročitajte više