Novi rat protiv Puljka i Ivoševića u Splitu, uključio se i HDZ. Ovo je pozadina priče

Foto: Index, Pixsell

MJEŠTANI kotara Spinut pobunili su se protiv odluke Gradskog vijeća i inicijative komunalne tvrtke Čistoća da se u njihovom kvartu postave četiri kontejnera, koja bi služila za pretovar otpada iz zagušenog centra Splita. Žustra rasprava doživjela je vrhunac u nedjelju navečer, kad je dogradonačelnik Bojan Ivošević došao na sastanak kotara, gdje je izviždan u prepunoj dvorani.

Na kvartovskom sastanku pojavili su se i HDZ-ovci koji uopće ne žive u tom kvartu. Od važnijih za ovu priču, prisustvovali su Tomislav Šuta i Ivica Budimir, predsjednik i dopredsjednik splitskog HDZ-a.

Protiv kontejnera je i HDZ-ovac koji upravlja nikad izgrađenim deponijem

Budimir prima naknadu za funkciju predsjednika Nadzornog odbora Centra za gospodarenje otpadom Lećevica, deponija čija tvrtka troši milijune proračunskih kuna zadnjih 17 godina a da samo odlagalište nikad nije izgrađeno. Nedavno smo pisali da je nepostojeći deponij dao 1.5 milijuna kuna za PR usluge tvrtki koja je radila kampanju HDZ-ovom kandidatu za gradonačelnika Splita na prošlim izborima. 

>> 17 godina HDZ-ovci upravljaju nepostojećim deponijem. Sad su dali 1.5 mil. kn za PR  

Upravo na taj deponij, u Lećevicu, trebalo bi se dovoziti smeće iz Splita kad se, do kraja godine, završi sanacija Karepovca, ali s obzirom na to da Budimirovo odlagalište zasad uopće ne postoji, to je teško zamisliti.  

Smeće bi trebalo doći uz nogometno igralište, na 70 metara od nebodera

No Budimir svejedno sad, uz mještane, proziva Puljka. On i Šuta rado staju pred kamere i podsjećaju da je gradonačelnik u kampanji obećavao da će pitati građane za sve, a sad ignorira njihovu želju da se odustane od lokacije za kontejnere. 

Gradska vlast, pak, medijima u uho šapće da je to sve politizacija i da četiri kontejnera građani ne bi ni primijetili da ih HDZ nije nahuškao. A građani su svakako nervozni i u većini, što se pokazalo na nedjeljnom sastanku.

Grad zadnjih dana nastoji uvjeriti stanovnike Spinuta da kontejneri za pretovar otpada zapravo nisu pretovarna stanica. A ni minideponij. Pričali su im kako to ne smrdi i da sustav pritiskanja otpada sve rješava, govorili su da su slični kontejneri postavljeni diljem grada i da se nitko ne žali. U Spinut bi trebali doći kontejneri za miješani komunalni otpad, biootpad, papir i plastiku. 

Mještanima su sporna prva dva. Ako u turističkoj sezoni, u gradu kakav je Split, na jedno mjesto bacate sav otpad iz restorana, fast foodova, kafića, tržnice, ribarnice i hotela, u kombinaciji s visokim temperaturama i kaosom na cestama, mogla bi se stvoriti, najblaže rečeno, nehigijenska situacija. Stanovnici Spinuta ne žele da im tu prolaze kamioni Čistoće.

Grad se mora nekako čistiti, a ova je lokacija, ako pitate vladajuće, idealna

No grad se mora nekako čistiti. Kad bi postojala alternativna lokacija, problem bi bio riješen. I građani i vladajući natežu priču svatko na svoju stranu, ali ono što je čvrsto jesu činjenice. 

Grad je zamislio da poveći kontejneri budu postavljeni u sportsko-rekreacijskoj zoni, odmah uz nogometno igralište na kojem treniraju mlađi uzrasti. Na 70 metara zračne linije od budućih kontejnera nalazi se prvi neboder. Najbliža kuća je na 90 metara, a more je na 205 metara udaljenosti. Lokaciju predviđenu za kontejnere od nebodera dijeli i četverotračna, frekventna cesta. Mještani strahuju da bi često prolaženje komunalnih vozila moglo otežati promet. 

Obišli smo spornu lokaciju. Splitu itekako nedostaje parkirališnih mjesta pa i nije čudno što se ova gradska površina koristi za ostavljanje vozila. Građani bi svakako izgubili tih dvadeset do trideset parkirnih mjesta postave li se ondje kontejneri. Lokaciju okružuju zapuštene površine, osim s bočne strane, gdje je nogometno igralište. Prva kuća je doista daleko i do nje vodi krivudavi makadam. Uz nju su u daljini još dvije-tri kuće. Neboderi su nešto bliže, ali ih od lokacije dijeli manja zapuštena parcela i spomenuta cesta.

Ivošević i gradonačelnik Ivica Puljak najčešće se brane argumentima da se sličan skup kontejnera već nalazi pored Đardina i da ga nitko nije ni primijetio. Spominju i lokaciju uz plažu Bačvice te da stanovnici nemaju primjedbi. Ipak, prolaznici na Bačvicama za televizijske kamere su izjavili da od smrada ne mogu živjeti. Gradska vlast će na to odmahnuti rukom i reći da im smrde komunalni ispusti. 

Dan nakon burnog sastanka u kotaru održan miran sastanak u Banovini

U ponedjeljak navečer u Banovini je održan sastanak predstavnika kotara Spinut s vladajućima. Trajao je do dugo u noć. U pola razgovora Puljak, koji inače nije baš fan davanja izjava za medije, izišao je iz ureda i stao pred kamere novinara koji su nestrpljivo čekali da čuju hoće li na Spinutu biti kontejnera. No gradonačelnik je dao izjavu o nečem sasvim desetom.

Rekao je da strahuje kako bi se "Splitu mogao dogoditi zagrebački scenarij" i da bi radnici Čistoće "mogli krenuti u štrajk" zbog premalih plaća. O kontejnerima oko kojih se sastanak vodio nije kazao baš ništa konkretno. 

Oporba je to automatski prozrela kao spin, skretanje teme. Danima nakon toga više nitko nije spominjao štrajk u Čistoći, ali kontejneri na Spinutu i dalje brinu građane, koji trenutno potpisuju peticiju.  Po završetku tog sastanka, koji je trajao gotovo četiri sata, predsjednik vijeća Gradskog kotara Spinut Luka Kovač Levantin dao je izjavu za Dalmatinski portal. Poručio je da nema dogovora s Gradom.

Iako su vladajući očekivali da će na sastanku razgovarati s vijećnicima kotara Spinut, Kovač Levantin došao je, kako tvrde, u društvu potencijalnih investitora. To su vlasnici parcela koji bi u budućnosti možda ondje gradili. Iz Grada su puštene informacije da je više sati tog sastanka potrošeno na razgovore o investiranju u turističko-stambene objekte i izmjenu GUP-a nego što se pričalo o problematici kontejnera radi koje je sastanak i sazvan. Da skratimo, Grad suptilno nastoji prikazati kako se mladi, nezavisni predsjednik kotara više brine za investitore nego za kontejnere.   

Predsjednik kotara na sastanak doveo potencijalne investitore umjesto stanovnika

Uz Kovača Levantina i vlasnike zemljišta koji imaju želju da se promijeni GUP, stigla je i članica SDP-a Natalija Rajčić. No ondje je bila i vlasnica parcele u neposrednoj blizini mjesta na koje bi trebali biti postavljeni kontejneri, koja i sama živi na Spinutu.

S druge strane stola pregovarali su s Puljkom i Ivoševićem. Oni su na sastanak pozvali kotarsku vijećnicu Spinuta sa svoje liste Anu Dorotić Čaljkušić. Bila je ondje i Leona Grgić, pročelnica za komunalu. Nazočili su i predstavnici komunalne tvrtke Čistoća, direktor Ivica Karoglan i šef operative, HDZ-ov Andrija Čaljkušić, koji je, usput rečeno, prije više godina bio i predsjednik vijeća kotara Spinut. 

Puljak: Bilo mi je čudno što nisu došli zabrinuti građani, nego investitori

Rezultatima sastanka nijedna strana nije bila pretjerano zadovoljna. Puljak kaže da će nastaviti s pregovorima. 

"Sastanak je prošao korektno i mirno, diskutirali smo o otvorenim pitanjima, predložili smo da nastavimo diskusiju i da nam pošalju pisanim putem sve što ih zanima kako bismo im konkretno odgovorili. Izrazili smo želju da se uključe i drugi kotari. Bilo mi je čudno što nisu došli zabrinuti građani, nego su došli vlasnici zemljišta, potencijalni investitori i razgovor je većinom protekao oko pitanja GUP-a", kazao nam je Puljak.

Na pitanje zašto su satima razgovarali s tim investitorima o GUP-u ako Grad to nije zanimalo i ako su tema sastanka bili kontejneri, odgovorio je da su prihvatili tu temu kako ne bi sada ispalo da Grad ne razgovara s građanima o onome što ih zanima. 

"Spin ne može biti s naše strane kad su oni htjeli pričati o GUP-u"

A na pitanje je li ovo sada neki spin da se skrene pažnja s teme kontejnera, Puljak kaže: "Spin ne može nikako biti s naše strane kad su oni ti koji su tri i pol sata htjeli pričati o GUP-u, a ne o kontejnerima." 

Dodaje da im je jako važno da se ne šire dezinformacije kao što je ona da će na toj lokaciji biti deponij. 

"Nema dobrog rješenja, ali kad živimo u urbanoj sredini, moramo nalaziti kompromise. Pozvali smo građane na sastanak da dođu i reagiraju, a sad idemo dalje razgovarati. Lani je bilo dosta kritika na čistoću grada. Nije efikasno malim kamionima voziti smeće na Karepovac, moramo negdje imati lokaciju gdje će se ono skupljati i transportirati. Dosad su press-kontejneri bili na Bačvicama, ali tamo bi komunalna vozila upala u gužvu i stajala u prometu tri do četiri sata, a za to vrijeme nisu mogli čistiti", objašnjava Puljak. 

Vozila su do sada bila parkirana uz Spaladium arenu, koja odlazi u stečaj, pa se sada postavlja i pitanje gdje će ih komunalci dugoročno parkirati. Karepovac je trenutno u fazi izrade plinskih bunara i plinske baklje. Radi se sustav za pročišćavanje voda i sve bi to trebalo biti gotovo do kraja godine. No koja je svrha sanacije Karepovca ako još nije izgrađena Lećevica, na koju je zamišljeno da se u konačnici, nakon sanacije Karepovca, odvozi sav otpad? Puljak kaže da se baš zbog toga trude osmisliti neovisniju komunalnu infrastrukturu.

"Lećevica sada itekako kasni. Zato se mi trudimo uspostaviti sustav otpada po cijelom gradu, zato je nama jako važno da se infrastruktura izgradi i da se grad zaista može očistiti", poručuje Puljak. 

Predsjednik kotara: "Nije istina da smo doveli investitore"

Luku Kovača Levantina, predsjednika vijeća kotara Spinut, također smo upitali o čemu se razgovaralo na sastanku u Banovini i što je bilo s tim investitorima koje spominje Puljak. 

"Nije istina da smo mi satima pričali samo o GUP-u i da smo doveli 'investitore' na sastanak. To je spin gradonačelnika. Bili su tamo ljudi koji tu žive i vlasnici su privatnog zemljišta u susjedstvu planiranih pres-kontejnera, a najbolje su upoznati sa situacijom. Dan prije sastanka organizirali smo otvorenu kotarsku sjednicu tako da smo saslušali sve upite od preko dvije stotine građana. Prezentirali smo ih gradonačelniku na ovom sastanku. Izvršna vlast u ovome ne vidi nikakav problem, a dobili smo odgovor da će se odluka svejedno provesti. Usput nam je na razgovoru, koji je trajao tri do četiri sata, rečeno da se nemamo što brinuti i da će sve biti u redu", kaže Kovač Levantin. 

Na pitanje zašto na sastanku nisu bili kotarski vijećnici, odgovara kako je dogovor s gradonačelnikom bio da prisustvuje predstavnik kotara s predstavnicima građana i da je Puljak samoinicijativno pozvao kotarsku vijećnicu iz svoje stranke.

"Dogovorili smo se u kotaru da ću nazočiti u ime svih vijećnika i da ćemo pozvati zainteresirane građane koji će također zastupati interese kvarta. A Puljak je doveo i kotarsku/gradsku vijećnicu Anu Dorotić Čaljkušić", poručuje predsjednik vijeća kotara.

Kaže da se o GUP-u pričalo isključivo u kontekstu toga kako nije primjereno da kontejneri budu u sportsko-rekreacijskoj zoni. 

"Ljude brinu smrad i ekološki utjecaj na cijelo područje, pretovarat će se tone otpada"

Na pitanje zašto su mještani Spinuta protiv kontejnera, odgovara očekivano:

"Ljude brine novonastala situacija, nitko ih nije kontaktirao, prvo je rečeno da će biti jedan pres-kontejner, a sada ih spominju do šest. Građane brinu i odredbe o zaštiti okoliša. Imamo stanare koji žive u neposrednoj blizini. To je sve u sportsko-rekreacijskoj zoni, tu bi se trebale pretovarati velike količine smeća iz cijelog grada. Upitan je utjecaj na zdravlje, tu su kuće i neboderi na 80 metara udaljenosti. Sportski tereni kojima se služi na stotine djece, kupalište za umirovljenike. Tu je i cesta. Pitanje prometa je diskutabilno. Imat ćemo tu i vozni park Čistoće gdje će oni cjelodnevno pretovarati smeće, tako da, tu će biti i buke i problema na cesti i... Uvjeravaju nas da je to privremeno rješenje koje će trajati minimalno tri godine, a njihova vlast ističe za dvije", poručuje Kovač Levantin. 

Smeta im još i, kako kaže, da je Grad donio odluku na vijeću bez da se prethodno kontaktiralo kotar Spinut i građane.

"Ovaj razgovor s gradonačelnikom Puljkom nije urodio plodom. Sada sastavljamo peticiju Gradskom vijeću i pozivamo ih da opozovu odluku. Kotar Spinut je donio svoju odluku, a ona glasi da smo mi protiv odluke Gradskog vijeća i ne namjeravamo odustati. Poduzet ćemo sve raspoložive mjere", dodaje Kovač Levantin.

HDZ: "Fejker Puljak i delikvent Ivošević"

Sva ova događanja imala su odjeka i na društvenim mrežama. Službena stranica nacionalnog HDZ-a objavila je naslovnicu Slobodne Dalmacije i uz to prilično oštro prozvala gradonačelnika Puljka. 

"Ili #Split ili Puljak! Splićanke i Splićani su shvatili da za njihov grad nema nikakve nade s fejkerom Puljkom & delikventom Ivoševićem. Umjesto najavljivane 'renesanse', dobili su teror neznanja, umišljenosti i nesposobnosti", poručio je HDZ.

No reakcija nije izostala ni s druge strane. Dogradonačelnik Bojan Ivošević odmah se osvrnuo na HDZ-ovu izjavu, a prokomentirao je i naslove u regionalnim novinama. 

Napisao je da HDZ-ova objava te naslovnice govori sve o političko-medijskoj sceni u Splitu te dodao da samo rade ono što su i najavili u kampanji.

Pročitajte više