Novi Sad: U povodu 1. svibnja sindikati upozoravaju na teško stanje

U SKLOPU središnje manifestacije sindikalnog obilježavanja Praznika rada u Srbiji, u Novom Sadu se u četvrtak okupilo više stotina radnika, članova Ujedinjenog granskog sindikata (UGS) "Nezavisnost", i izrazilo nezadovoljstvo aktualnim gospodarskim i socijalnim stanjem u Srbiji.

Predsjednik UGS "Nezavisnost" Branislav Čanak izjavio je da će na jesen doći do radničkih prosvjeda, štrajkova i demonstracija, ukoliko Vlada Srbije nastavi ignorirarti zahtjeve radnika.

U izjavama za medije on je upozorio da "u Srbiji nema nikakvih ulaganja jer je domaći kapital potrošen u Miloševićevo vrijeme, ili se prelio u kriminalne sfere. Nema ni stranog kapitala, jer vlada potpuna neizvjesnost, i ekonomska i politička. Strani kapital neće dolaziti još neko vrijeme, a bez toga nema ni reformi", ocijenio je Čanak.

On je odacio prigovore da radnici u Srbiji nemaju inicijativu u procesu privatizacije i tranzicije i da čekaju da im država riješi sve probleme.

Naglašivši da nezaposlenost stalno raste, rekao je i " da je u Srbiji gotovo nemoguće naći posao, a i kad se nađe, riječ je o vrlo nesigurnim poslovima, gdje radnici zavise isključivo od samovolje poslodavaca.

Pročitajte više