Novi sindikat optužio poslovodstvo Industrogradnje da krši kolektivni ugovor

NOVI sindikat optužio je danas poslovodstva poduzeća Industrogradnje i njezinih 13 tvrtaka kćeri da krše Kolektivni ugovor, Zakon o radu i Zakon o zaštiti na radu, ali i Sindikat građevinara Hrvatske da je to omogućio svojim nemarom.

Radnici neredovito dobivaju plaće koje nisu rasle godinama iako ima posla u državi, naročito u gradnji autocesta, rečeno je na konferenciji za novinare Novog sindikata, člana Hrvatske udruge sindikata (HUS).

Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata, za takvo je stanje u Industrogradnji optužio Sindikat građevinara Hrvatske koji je, tvrdi, svojim nemarom omogućio poslovodstvu da krši Kolektivni ugovor i zakonske propise.

Glavni povjerenik Novog sindikata za Industrogradnju Stipe Duić rekao je da na gradilištima radnici rade bez osnovnih higijenskih i smještajnih uvjeta, da se prekovremeni rad ne plaća te da se radnici tjeraju na naporan rad kao bi se objekti što prije dovršili, bez obzira na kvalitetu obavljena posla. Optužio je poslovodstvo Industrogradnje da rasprodaje ili bez natječaja iznajmljuje imovinu poduzeća, navevši primjer četiriju hotela koji su iznajmljeni privatnicima.

Novi sindikat, koji u Industrogradnji djeluje tek nekoliko mjeseci i okuplja oko 600 od ukupno oko tri tisuće radnika, zahtijeva i da se javno objavi vlasnička struktura tog poduzeća.

Pročitajte više