Novi sindikat: Sezonski radnici u Hrvatskoj su nezadovoljni plaćom i šefovima

Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL

NOVI SINDIKAT proveo je anketu među 500 sezonskih radnika u Hrvatskoj o tome koliko su zadovoljni uvjetima rada. Kako kažu iz Sindikata, 150 ih je izrazilo veliko nezadovoljstvo radnim mjestom.

"Sezonski je posao, radim već 6-7 godina ovdje, nadam se nekom opstanku možda zimu, i tako, ova godina je malo loša, prošla je bila bolja, a možda će biti bolja i dogodine", kazao je za RTL konobar Ivan Katurić.

Novi sindikat kaže da sezonski radnici nisu zadovoljni plaćama, radnim vremenom ni sigurnošću na radnom mjestu. Nisu, prema anketi, zadovoljni ni odnosima sa šefovima. Od jedan do pet svoj sezonski život ocijenili su dvojkom.

Iveković: Rade dulje, za lošije uvjete...

Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata, tvrdi da su sezonci koji nemaju ugovor za stalno prisiljeni pristati na sve i svašta.

"To je praksa koju vidimo, gdje god se okrenemo. Znači, ako treba ostati dulje, raditi prekovremeno, ako treba otići u lošije radne uvjete, očito je da se poslodavci oslanjanju na sezonske radnike, nego na radnike koji su za stalno", tvrdi Iveković.

Državni inspektorat je od početka lipnja samo u tzv. djelatnostima pružanja smještaja i hrane, gdje su u velikom broju zaposleni sezonci, izvršio 205 inspekcijskih nadzora. Utvrdili su sumnju u 102 prekršaja, a 40 poslodavaca mora na sud zbog neprijavljivanja radnika i prekovremenih sati. 

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, s burze je na sezonskim poslovima zaposleno više od 18 tisuća ljudi.

"Naravno, sve je to uvjetovano time da on razmišlja što će biti iduće godine. Onaj koji ima ugovor za stalno ne mora o tome razmišljati i opušteniji je i može koji puta se bolje zauzeti za svoje uvjete rada, dok radnik ovisi o tome hoće li ga poslodavac dogodine pozvati na sezonu", tvrdi Iveković.

Pročitajte više