Novi skok cijena nafte

Foto: EPA

CIJENE nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 81 dolar budući da je odluka vodećih proizvođača o skromnom povećanju opskrbe zasjenila izvješće o skorom povratku saudijske proizvodnje na pretpandemijsku razinu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 36 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 80.90 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 1.45 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 64 centa višoj cijeni, od 79.45 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2.05 dolara.

Tržišta je jučer spustila saudijska Al Arabiya TV izvješćem prema kojem će saudijska proizvodnja već u prosincu ponovo premašiti 10 milijuna barela dnevno, prvi put od početka pandemije covida 19.

Rijad je istodobno na sastanku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika otklonio pozive vodećim proizvođačima da u sljedećim mjesecima izbacuju na tržište znatno više od planiranih 400 tisuća barela dnevno, navodeći kao razlog gospodarske probleme.

OPEC+ dogovorio je na jučerašnjem sastanku da će nastaviti postupno povećavati proizvodnju nakon što je američki predsjednik Joe Biden poručio da bi je trebali intenzivirati kako bi zakočili nagli rast cijena.

U SAD-u su maloprodajne cijene galona benzina blizu četiri dolara, što se smatra točkom pritiska za američke vozače, pa je Biden pozvao velike proizvođače energije u skupini vodećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 sa slobodnim kapacitetima da povećaju proizvodnju. 

Bijela kuća poručila je i da će Washington razmotriti cijeli niz alata koji mu stoje na raspolaganju kako bi nakon sastanka OPEC+ zajamčio opskrbu energentima po pristupačnim cijenama.

Na tržištu sada svi žele znati hoće li SAD i druge zemlje posegnuti za prodajom nafte iz strateških rezervi, napisao je u bilješci analitičar UBS-a Giovanni Staunovo. 

"Takva bi odluka spustila cijene, ali strateške rezerve nafte mogu samo popuniti prazninu u razdoblju vremenski ograničenih poremećaja u proizvodnji i ne mogu riješiti strukturne probleme, poput nedovoljnih ulaganja i rasta potražnje", objasnio je Staunovo.

U UBS-u očekuju da će cijena barela u Londonu nastaviti rasti sljedećih mjeseci prema 90 dolara.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak stajao 81.42 dolara i bio je za 16 centi jeftiniji nego dan ranije.

Pročitajte više