Novi test za otkrivanje raka jednjaka

BRITANSKI znanstvenici vjeruju da imaju novi test za rano otkrivanje raka jednjaka kojim bi mogli povećati izglede bolesnika za preživljavanje, kaže se u studiji objavljenoj u četvrtak.

Rak jednjaka nastaje u stanicama koje prekrivaju jednjak, organ što povezuje grlo sa želucem. Teško ga je rano dijagnosticirati i stopa preživljavanja od pet godina nakon dijagnoze vrlo je niska.

No, stručnjaci u institutu za biomedicinska istraživanja Wolfson na londonskome sveučilištu napravili su jeftin i jednostavan test koji otkriva visoku razinu proteina Mcm5, ranog indikatora toga raka.

"Kod raka jednjaka problem je što je u trenutku pojave simptoma bolest već prilično uznapredovala i prognoza je obično loša", kaže dr. Kai Stoeber koji je rezultate istraživanja objavio u časopisu British Journal of Cancer.

"Ovo je prvi test koji će ga, nadamo se, moći ranije otkriti", dodaje. Mcm5 je bjelančevina koja igra važnu ulogu u staničnoj diobi. Visoka razina znači da se stanice dijele nekontrolirano, što je karakteristika raka. Stoeber i kolege provjerili su test na 40 bolesnika i točnost mu je bila 85-postotna.

Ako rezultati jedne veće studije na tisućama ljudi pokažu jednaku točnost, novi će način testiranja biti u upotrebi za otprilike pet godina.

(Hina) xvm ydj

Pročitajte više