Novi Trumpov ispad, urlao na direktora CIA-e

Foto: Hina

BIJESNI Donald Trump je, kako javlja CBS News, u telefonskom razgovoru napao direktora CIA-e Mikea Pompea. Trump je, kako piše ovaj medij, urlao na Pompea, a ljut je jer smatra da CIA nije dovoljno rezolutno odgovorila na pisanja medija da obavještajna zajednica skriva informacije od predsjednika.

No, CIA je demantirala sukob predsjednika i direktora obavještajaca.

"Nismo upoznati da se takvo što ikad dogodilo. Misija CIA-e je da predsjedniku dostavi najbolje moguće obavještajne informacije i objasni osnovu svojih procjena. CIA nije nikad skrivala, ne skriva, ni neće skrivati obavještajne informacije od predsjednika, točka", stoji u izjavi.

Incident je demantirala i Bijela kuća.

"Predsjednik nije vikao na direktora CIA-e", kratko su objasnili.

Skandal na relaciji Trump - CIA nastao je prošlog tjedna kad je Wall Street Journal objavio da su obavještajne agencije sakrivale podatke od Trumpa iz straha da oni ne bi procurili.

Glasnogovornik CIA-e Dean Boyd u petak je rekao kako Trump i Pompeo zaista jesu razgovarali, ali ne o tekstu Wall Street Journala.

Iako sukob i dernjavu demantiraju i CIA i Bijela kuća, informacije koje su došle do novinara govore sasvim drugačiju priču, a isti izvori tvrde da je između CIA-e i Bijele kuće došlo do značajnog zahlađenja odnosa.

Trump radi strategiju za migrantsko pitanje

Nova izvršna uredba o imigrantima koju priprema Bijela kuća omogućit će manje kaotičnu provedbu nego raniji tekst kojega je primjenu obustavilo američko pravosuđe, rekao je u subotu američki ministar za domovinsku sigurnost John Kelly.


"Predsjednik misli objaviti skraćenu, racionaliziranu inačicu prve izvršne uredbe i ovaj put ćemo imati prigodu raditi na njezinoj provedbi kako se nitko ne bi našao paraliziran zbog sustava", rekao je muenchenskoj sigurnosnoj konferenciji.

Kelly je usto još jednom rekao da odluka Donalda Trumpa nije ni na koji način bila uperena protiv muslimana, nego da je to bila "stanka" kako bi se preispitale migrantske procedure za "neke zemlje, napose za njih sedam" kako bi se osiguralo da nijedan "terorist" ne uđe u Sjedinjene Države.

Nakon potpisivanja Trumpove sporne uredbe po kojoj je državljanima sedam zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom bio zabranjen ulazak u zemlju, velik broj putnika s vizama nije mogao ući u SAD ili je ostao u zračnim lukama.

Tekst je usto stvorio zbrku u aviokompanijama i u zračnim lukama, pa je Međunarodna organizacija za zračni prijevoz (IATA) kritizirala tu odluku donesenu "bez dogovora i prethodnog upozorenja".

Američki predsjednik je pak tvrdio da je sve savršeno funkcioniralo.

Američko pravosuđe je privremeno obustavilo primjenu uredbe dok se o njoj vode rasprave na sudovima, a mnogi su je kritičari američke administracije ocijenili diskriminirajućom i protuustavnom.

 

Pročitajte više