Novi val koronavirusa usporio francusko gospodarstvo

Ilustracija: EPA

FRANCUSKO gospodarstvo u četvrtom bi kvartalu trebalo porasti nešto manje od 0.75 posto, prognoziraju u središnjoj banci, u kontekstu pojačane neizvjesnosti zbog petog vala koronavirusne zaraze.

Središnja banka time je neznatno snizila prošlomjesečnu prognozu, kojom je bila predvidjela rast drugog najvećeg gospodarstva u eurozoni u zadnja tri ovogodišnja mjeseca od 0.75 posto u odnosu na prethodni kvartal.

Problemi s pronalaženjem radnika

Premijer Jean Castex rekao je početkom tjedna da će noćni klubovi biti zatvoreni uoči Božića, a mjere fizičkog razmaka postrožene, ali je isključio mogućnost novog zatvaranja zbog visoke stope procijepljenosti stanovništva, podsjeća Reuters.

Redovno mjesečno istraživanje, koje je obuhvatilo 8500 tvrtki, pokazalo je da tvrtke očekuju da će se uvjeti poslovanja u industrijskom i uslužnom sektoru poboljšati, a aktivnost u građevinarstvu biti stabilna.

Problemi s pronalaženjem radnika, na čelu s dominantnim uslužnim sektorom, blago su pak pogoršani, sudeći prema rezultatima najnovijeg istraživanja, u kojem je 51 posto anketiranih poslovnih čelnika istaknulo takve probleme, nasuprot 49 posto u istraživanju iz listopada.

Problemi u lancima nabave

Više od polovine ispitanika požalilo se i na probleme u nabavnom lancu, njih 57 posto, nasuprot 56 posto u listopadskom istraživanju.

Problemima u lancima nabave najteže je pogođena automobilska industrija, pokazalo je istraživanje banke provedeno od 26. studenog do 3. prosinca.

U građevinskom sektoru na te se probleme požalilo nešto manje tvrtki, njih 56 posto, dok je u listopadu njihov udio iznosio 58 posto.

U tom kontekstu, središnja banka procijenila je da je u prosincu gospodarska aktivnost blago premašila razinu iz razdoblja prije pandemijske krize.

Pročitajte više