Novi val napada: Saveznici napadaju Gadafijeva uporišta, on prijeti odmazdom civilima

FRANCUSKI zrakoplovi oko 15.30 sati ušli su u libijski zračni prostor kako bi obranili pobunjenike u Bengaziju od napada Gadafijevih snaga! Rekao je to Sarkozy u obraćanju novinarima nakon sastanka s predstavnicima Velike Britanije, SAD-a, Kanade i arapskim zemljama koje sudjeluju u ofenzivi na Libiju. Samo dva sata kasnije, ispaljena je i prva raketa iz francuskog bombardera. Meta je bilo vojno vozilo Gadafijeve vojske, bila je prva informacija. Oko pola sata kasnije Al Jazeera je objavila kako su uništena četiri Gadafijeva tenka.

Dva američka vojna dužnosnika potvrdila su za Associated Press kako će se američka mornarica priključiti napadu na Libiju. Kako tvrde oni će pružati potporu francuskim i drugim ratnim zrakoplovima. Jedan od njih, koji je s obzirom na osjetljivost situacije želio ostati anoniman, tvrdi kako se priprema raketni napad na libijsku protuzračnu obranu. Izjave su stigle samo dva sata nakon što je Hillary Clinton izjavila da SAD neće sudjelovati u napadima.

Jedan od članova opozicije u Bengaziju izjavio je kako vjeruje da pobunjenici mogu uzvratiti Gadafijevim snagama. "Idućih nekoliko sati će dokazati da su naše snage sposobne uništiti ostatke onih koji podržavaju kriminalni režim. Gadafijev režim proživljava svoje zadnje dane, možda i sate.", dodao je.

Kronologija:

23:30 - Neimenovani francuski dužnosnik rekao je AFP-u da su Ujedinjeni Arapski Emirati ponudli koalicji 24 ratna zrakoplova, a Katar četiri do šest

23:18 - Gadafijeva vojska zatočila je četiri novinara Al Jazeere, radi se o jednom Britancu, jednom Tunižaninu, jednom Norvežaninu i jednom Mauritancu

23:13 - Oko Gadafijeve palače postavljeni su protuzračni topovi, iz njih se ispaljuju granate, CNN pretpostavlja da vježbaju jer je nebo iznad Tripolija čisto

22:58 - Gadafi je u svom obraćanju pozvao vojsku na revoluciju. Branit će Libiju svim snagama. Opširnije >>>

22:46 - Al Jazeera javlja kako su koalicijske snage započele napad na libijsku zračnu bazu koja se nalazi nedaleko centra Tripolija. BBC javlja kako napad izvode francuske zračne snage

22:43 - Francuzi tvrde da niti jedan njihov zrakoplov nije srušen

22:36 - Naoružane policijske snage okupljaju se oko vladine zgrade u Tripoliju

22:35 - Dužnosnik iz Obamine administracije rekao je za CNN kako će Amerikanci u vojnoj akciji sudjelovati samo nekoliko dana, a tada će pružati samo potporu savezničkim snagama.

22:26 - Očekuje se Gadafijeva izjava na libijskoj televiziji

22:15 - Glasnogovornik libijske vlade izjavio je kako su zračni napadi na nekoliko lokacija u Tripoliju i Misrati izazvalu "pravu štetu" civilima. "Vrlo sam tužan što se moja zemlja suočava s barbarskim napadima. Ali ova agresija neće oslabiti naš duh", izjavio je predsjednik libijskog parlamenta.

22:09 - Reuters javlja kako su s madridskog aerodroma poletjela četiri španjolska F-18 bombardera te da će se pridružiti UN-ovoj koaliciji

22:08 - Libijska državna televizija tvrdi da je iznad Tripolija srušen jedan francuski ratni zrakopolov.

21:50 - Ispred libijske obale nalazi se 25 ratnih brodova: 11 talijanskih, 11 američkih, te po jedan britanski, kanadski i francuski

21:47 - Libijska državna televizija tvrdi kako "križari" bombardiraju civilne mete u Benghaziju, Zuwarahu i Misrati. Libijska novinska agencija tvrdi kako Tripolijem odzvanjaju sirene hitne pomoći koje jure pomoći civilnim žrtvama. Glasnogovornik libijske vojske izjavio je da su zapadne snage bombardirale tankove s gorivom, javlja BBC

21:44 - Cilj današnjeg napada bio je da se spriječi daljnji napad na libijske građane i pobunjenike. Više od 110 raketa tipa Tomahawk je ispaljeno s američkih i britanskih ratnih brodova, a meta su im bili sustavi protuzračne obrane, službena je izjava američke vojske, javlja CNN. Također, rečeno je da se operacija zove "Odyssey Dawn"

21:27 - Obama je istaknuo kako Sjedinjenje Američke Države sudjeluju u operaciji kao jedna od strana koalicije te da napad na Libiju nije jednoglasna odluka. Opširnije >>>

21:19 - CNN javlja kako su rakete Tomahawk ispaljene s američkih ratnih brodova prema Tripoliju i Misrati. Neimenovani dužnosnik američkog Ministarstva obrane kaže kako će prvi val napada biti usmjeren na protuzračnu obranu.

21:17 - Na današnji dan prije osam godina počeo je napad na Irak. Opširnije >>>

21:11 - Libijska državna televizija izvijestila je kako ratni zrakopolovi saveznika bombardiraju civilne mete!

21:06 - Francuzi, Amerikanci i Britanci sudjeluju u napadu na Gadafijeve snage. Pridružt će im se Kanađani i Talijani, javlja Reuters.

20:55 - Britanski premijer David Cameron potvrdio je novinarima kako su i britanske snage u akciji u Libiji. Dodao je kako je vojna akcija "neophodna, legalna i ispravna".

20:48 - CNN javlja pozivajući se na američku vojsku kako je njihova mornarica raketirala Gadafijeve snage

20:34 - AFP javlja kako se u Tripoliju čuju eksplozije. Zasad se ne zna uzrok.

20:25 - Za oko sat vremena Barack Obama dat će izjavu reporterima u Brazilu oko stanja u Libiji

20:22 - Jedan dužnosnik američkog Ministarstva obrane za Reuters je kazao kako se tri američke mornarice u Sredozemnom moru pripremaju za operaciju u Libiji

20:14 - Francuski ministar obrane potvrdio je kako su njihovi bombarderi uništili više tenkova i vojnih vozila Gadafijevih snaga.

20:02 - Rusko ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je kako Moskva žali zbog intervencije u Libiji. "Naše je mišljenje da krvoproliće mora biti odmah zaustavljeno i da se Libijci moraju međusobno dogovoriti ako će se međunarodni sukob nastaviti.

19:55 - Guardianov dopisnik javlja kako su stanovnici Bengazija frustrirani što je savezničkim snagama trebalo toliko dugo da započnu akciju. "Obama i Sarkozy su rekli da se Gadafija mora zaustaviti. Pa što čekaju, mi umiremo dok oni razgovaraju!", tvrdnje su jednog mladog Libijca.

19:52 - Jedan od članova opozicije u Bengaziju izjavio je kako vjeruje da pobunjenici mogu uzvratiti Gadafijevim snagama. "Idućih nekoliko sati će dokazati da su naše snage sposobne uništiti ostatke onih koji podržavaju kriminalni režim. Gadafijev režim proživljava svoje zadnje dane, možda i sate.", dodao je.

19:44 - Gadafijeve snage ubile su vlasnika TV kuće koja je emitirala live streaming iz Bengazija. Mohameda Nabbousa, koji je libijskoj javnosti poznat pod nadimkom Mo, opisuju kao predstavnika građanskog novinarstva u Libiji.

19:28 - Dva američka vojna dužnosnika potvrdila su za Associated Press kako će se američka mornarica priključiti napadu na Libiju. Kako tvrde oni će pružati potporu francuskim i drugim ratnim zrakoplovima. Jedan od njih, koji je s obzirom na osjetljivost situacije želio ostati anoniman, tvrdi kako se priprema raketni napad na libijsku protuzračnu obranu. Izjave su stigle samo dva sata nakon što je Hillary Clinton izjavila da SAD neće sudjelovati u napadima. U Mediteranu SAD ima više brodova, između ostalih: dva razarača s projektilima za navođenje USS Barry i USS Stout, dva amfibijska ratna broda, USS Kearsarge i USS Ponce, zapovjedni ratni brod USS Mount Whitney, te podmornicu USS Providence.

19:00 - Al Jazeera javlja kako su Francuzi uništili četiri tenka Gadafijeve vojske

18:55 - Francuski mediji javljaju da su pobunjenici iz Bengazija priznali da su sami srušili svoj avion

18:38 - Le Monde javlja kako će nosač aviona iz francuske luke Toulon krenuti u nedjelju, a oko 48 sati kasnije bit će kod libijske obale.

18:23 - U nedjelju će prema Libiji krenuti francuski nosač aviona Charles de Gaulle, najavili su Francuzi. Glasnogovornik njihovog ministarstva obrane rekao je i kako u operaciji sudjeluje 20 aviona.

18:15 - Francuski ministar obrane Thierry Burkhard izjavio je kako je njihov bombarder ispalio prvu raketu u Libiji. Meta je bilo vozilo Gadafijeve vojske, ne zna se točno koje, javlja Guardian.  "Prva meta je uočena i uništena", izjavio je glasnogovornik francuskog Ministarstva obrane Laurent Teisseire.

17:41 - Prema zadnjim informacijama s terena koje donosi Al Jazeera, situacija oko Bengazija se malo smirila. Čini se da su Gadafijevi tenkovi koji su napredovali prema pobunjeničkoj utvrdi stali.

17:26 - "Gadafijeva nasilna kampanja mora prestati. Svi napadi na civilno stanovništvo moraju prestati. Gadafijeva vojska mora se povući", poručila je Hillary Clinton. Cliton je obećala da će Amerikanci pružiti svu potrebnu podršku zračnim snagama koje vode ofenzivu protiv Gadafija.

17:14 - Na konferenciji za novinare koju je održao u Brazilu, američki predsjednik Obama kratko se osvrnuo na situaciju u Libiji. "Narod u Libiji mora biti zaštićen. Na summitu u Parizu na kojem je sudjelovala Hillary Clinton donesena je odluka da smo spremni hitno reagirati", rekao je Obama. U Parizu se očekuje obraćanje državne tajnice Clinton koja bi trebala detaljnije objasniti na koji će način SAD sudjelovati u akciji.

16:55 - Reuters javlja da je u američku vojnu bazu na Siciliji stiglo šest danskih aviona F-16. U vojnu bazu u Škotskoj ranije je sletjelo šest kanadskih aviona CF-18.

16:50 - Silvio Berlusconi demantirao je da talijanske vojne snage sudjeluju u ofenzivi na Libiju. Rekao je da su Talijani samo ustupili svoje vojne baze za potrebe vojne operacije protiv Gadafija, prenosi ANSA.

16:32 - AP javlja da nad Bengazijem lete francuski zrakoplovi Mirage i Rafale, koji bi mogli napasti Gadafijeve tenkove.

16:30 - Al Arabiya je objavila da su u zračni prostor Libije ušli i zrakopolovi talijanske vojske, koji nadziru provođenje zabrane letenja.

16:26 - Dva američka zrakoplova F-15 Strike Eagle poletjeli su iz vojne baze Lakenheath u nepoznatom smjeru.

16:07 - Nekoliko stanovnika Misrate za Reuters je potvrdilo da Gadafijevi snajperisti s krovova ubijaju civile. Bolnica u tom gradu ne može raditi zbog nedostatka anestetika.

16:04 - CNN-ova dopisnica iz Pariza Jill Dougherty javlja da će ključnu ulogu u napadu na Gadafija odigrati Francuzi, Britanci i Kanađani, čiji avioni će ući u zračni prostor Libije. SAD zasad neće slati svoju vojsku u Libiju, ali pruža im svu potrebnu logističku i koordinacijsku podršku. Da će prve napade izvesti britanski, francuski i kanadski avioni izjavio je nakon summita u Parizu i premijer Nizozemske Mark Rutte.

16:02 - "Gadafi je prekršio odredbu o prekidu vatre. Vrijeme je za akciju. Pukovnik Gadafi je sam kriv za ovo. Lagao je međunarodnoj zajednici, obećao je prekid vatre i prekršio to obećanje. Moramo ga zaustaviti i natjerati ga da se suoči s posljedicama", rekao je britanski premijer David Cameron, koji se također obratio novinarima u Parizu.

15:49 - Francuski zrakoplovi već su u Libijskom zračnom prostoru i branit će pobunjenike u Bengaziju od napada Gadafijevih snaga! Rekao je to Sarkozy u obraćanju novinarima nakon sastanka s predstavnicima Velike Britanije, SAD-a, Kanade i arapskim zemljama koje sudjeluju u ofenzivi na Libiju.

14:25 - Al Jazeera piše da je nakon bombardiranja od strane Gadafijevih snaga u Bengaziju u bolnicu Jala dovezeno 26 mrtvih i 40 ranjenih.

Još uvijek se čekaju vijesti sa sastanka iz Pariza. Prije sastanka su u Elizejskoj palači sami razgovarali britanski premijer David Cameron, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i američka državna tajnica Hillary Clinton.

14:10 - Glasnogovornik pobunjenika je priznao da je srušen njihov avion, a ne kao što se ranije mislio Gadafijevih snaga. Avion su srušili vojnici lojalni libijskom vođi.

13:50 - Reuters javlja da bi vojna akcija u Libiji mogla početi odmah nakon sastanka u Parizu, no ubrzo je ta svjetska agencija povukla tu informaciju sa svojih stranica.

13:32 - Al Jazeera je objavila snimku pobunjenika na tenkovima na ulicama Bengazija kako mašu zastavama revolucije nakon što su se Gadafijeve snage povukle.

Libijski ministar za naftu Shukri Ghanem je rekao da je proizvodnja nafte drastično pala zato što su strani radnici otišli s naftnih polja. 

12:49 - Dva borbena zrakoplova Britanskog vojnog zrakoplovstva su poletjela iz baze u škotskom Lossiemouth. Još se ne može reći kao idu, no jasno je da su opremljeni s rezervoarima za duže letenje.

12:35 - Vođe arapskih zemalja, SAD-a i drugih Zapadnih sila počeli su hitan sastanak u Parizu na kojem se raspravlja o mogućoj vojnoj akciji u Libiji. Na sastanku je Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, američka državna tajnica Hillary Clinton te partneri iz Europske unije, Arapske lige i Afričke unije.

12:18 - Gadafijeve snage su bombardirale i Misratu, no ostali su kod predgrađa toga grada. Stanovnik Misrate je kazao Reutersu da je grad miran, no da nemaju vode. Liječnik iz toga grada je rekao da su Gadafijevi snajperisti na krovovima zgrada te traže domove pobunjenika. Od petka je nabrojao čak 25 mrtvih. "Bombardiranje se nastavlja, a mi operiramo bez struje. Nemamo dovoljno anestetika da smirimo pacijente", kazao je jedan od liječnika.

11:43 - Glasnogovornik libijske vlade Mussa Ibrahim je kazao da bi vojna akcija u Libiji bila čin "čiste agresije". "To je nepravda, i to je čista agresija. Požalit će te ako napravite daljnji korak u miješanju u naše unutarnje poslove", rekao je Ibrahim citirajući Gadafijevo pismo koje je poslao Francuskoj, Velikoj Britaniji i UN-u. Gadafi je poručio Zapadu da će požaliti ako napadnu. Pobunjenike je nazvao članovima Al-Qaide.

U drugom pismu je napisao SAD-u da su on i svi Libijci spremni umrijeti u obrani zemlje. S druge strane, vođa pobunjenika je pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi bombardiranje. "Sada se bombardiraju svi dijelovi Bengazija", kazao je Mustafa Abdul Jalili Al Jazeeri. "Dogodit će se katastrofa, ako međunarodna zajednica ne provede rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a", dodao je vođa pobunjenika.

9:58 - Gadafijevi pristaše su s tenkovima ušli u Bengazi, dok libijska vlada i dalje tvrdi da poštuju primirje.

Pročitajte više