Nović: U BiH ima osoba spremnih na terorističke aktivnosti

MNOGO je pokazatelja koji upućuju na to da je u Bosni i Hercegovini ostala klica onih koji su spremni na brojne terorističke aktivnosti, izjavio je za Nezavisne novine od petka direktor Agencije za informacije i zaštitu (SIPA) Sredoje Nović.

Napominjući da ni policija ni obavještajne službe u BiH nisu dovoljno operativno istražile prostor te države, Nović je u intervju za taj dnevnik izrazio zaprepaštenje što nijedna sigurnosna institucija u BiH nije reagirala na akcije SFOR-a u kojima se uhićuju osumnjičeni za terorizam.

"Zar nije zabrinjavajuće da SFOR uhićuje, a mi nemamo nikakvih operativnih saznanja o osumnjičenima? To ukazuje ili da policijske strukture ne rade, ili da možda rade, a nemaju hrabrosti da poduzimaju odgovarajuće mjere", naglasio je Nović.

Na pitanje jesu li u BiH mogući teroristički napadi slični onima koji su bili počinjeni u Turskoj, direktor Agencije za informacije i zaštitu kazao je da je gotovo nemoguće u rascjepkanom sigurnosnom sustavu kakav je u BiH građanima jamčiti apsolutnu sigurnost.

Pročitajte više